Managed hosting door True

Radboud zet geld nu op Capgemini en PSB

 

Studenten

Na het echec met het project Sans laat de Radboud Universiteit Nijmegen zijn nieuwe studentinformatiesysteem bouwen door implementator Capgemini en softwareleverancier PSB Informatiesystemen met het pakket Osiris. De Nijmeegse universiteit schreef een nieuwe aanbesteding uit nadat het zich had teruggetrokken uit het interuniversitair initiatief Samenwerking Nieuw Studenteninformatiesysteem (Sans). Osiris is een pakket dat een aantal andere universiteiten al in gebruik heeft.

Het Nieuw Universitair Studenteninformatiesysteem (Nusis) dient bij de Radboud Universiteit alle onderwijsadministratieve processen te ondersteunen: vanaf het inschrijven van studenten, via het plannen en volgen van hun studies en de studieresultaten, tot en met de diplomering en het uitschrijven. Het systeem zal worden gebruikt door circa 18.500 studenten en 3500 universitaire medewerkers en docenten. Voor Nusis gold in de aanbesteding een plafondbedrag van drie miljoen euro voor externe kosten, berekend over de totale gebruiksduur van acht jaar. Offertes die hoger uitkwamen dan dit bedrag, werden niet geaccepteerd. Uiteindelijk won de combinatie Capgemini/PSB van drie andere inschrijvers. Hoe hoog het bod van het winnende duo is, is niet bekendgemaakt.

Capgemini treedt op als hoofdaannemer en is verantwoordelijk voor de implementatie. Het Amsterdamse PSB Informatiesystemen levert 2001 Osiris, een studievolgsysteem voor Nederlandse instellingen in het Hoger Onderwijs. Osiris is ontstaan vanuit een maatwerkproject voor de Universiteit Utrecht. Hierbij ontwikkelde PSB een instellingsbreed onderwijsinformatiesysteem ter vervanging van diverse facultaire studievolgsystemen. Nadat Osiris als standaardpakket in de markt werd gezet, fungeert Capgemini als implementator en 'application service provider' (asp) voor de software.

Saillant detail is dat bij PSB Oracle-technologie een van de speerpunten is voor de database en ontwikkelhulpmiddelen. Het project Sans, waaruit de Radboud Universiteit zich terugtrok, is gebaseerd op Oracle Peoplesoft Campus Solutions -software. De Nijmeegse universiteit besloot haar eigen weg te gaan, nadat het bij herhaling werd geconfronteerd met kostenoverschrijdingen, technische problemen en vertragingen in de uitvoering. Het systeem, dat oorspronkelijk 21 miljoen euro kostte, had al in voorjaar 2009 operationeel moeten zijn. De universiteiten van Amsterdam, Leiden en Tilburg en de Hogeschool van Amsterdam gaan door met Sans. Naast Oracle zijn Atos Origin, Berenschot en Stichting Surf partners in dit project.

Zware concurrentie

PSB beweert met de nieuwe opdracht van de Radboud Universiteit in de hoger onderwijswereld een marktaandeel ruim veertig procent te hebben. Andere klanten van Osiris zijn onder meer de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Twente, maar ook de Politieacademie en de Hogeschool Den Haag. PSB concurreert niet alleen met aanbieders van het Peoplesoft-systeem maar ook van een andere gigant: SAP, dat het Nieuw StudentInformatieSysteem (Nieuw SIS) in de aanbieding heeft. Implementator 2BInteractive heeft Nieuws SIS ingevoerd bij de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3426927). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Vacatures bij Erasmus Universiteit

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.