Baan Company verdwijnt definitief van beurs

Dit artikel delen:

Tien jaar nadat het Barneveldse softwarehuis Baan Company van de Nederlandse markt verdween, verliest het ook zijn notering aan de Amsterdamse beurs. Invensys, het Britse technologiebedrijf dat Baan in 2000 kocht en nu optreedt als vereffenaar van de overgebleven boedel, keert de resterende aandeelhouders 2,44 euro per aandeel uit. De rechtbank in Arnhem heeft met het plan ingestemd.

Baan Company is een lege vennootschap. Invensys kocht alle activiteiten van het bedrijf in het jaar 2000 over. Destijds bemachtigde de Britse onderneming 93 procent van alle aandelen in Baan. Dat was te weinig om de overige aandeelhouders te kunnen verplichten tot verkoop van hun belang. Ook kon Invensys daardoor de Amsterdamse beursnotering niet stopzetten.

De rechtbank heeft nu beslist dat Invensys de beursnotering van Baan Company NV aan de Euronext-beurs van Amsterdam nu wel mag stopzetten. Dat gebeurt vanaf 8 oktober 2010. Twee dagen eerder werd de handel stilgelegd.

ERP

Het Barneveldse softwarehuis Baan zag in 1978 het levenslicht. Oprichters Jan en Paul Baan leverden financiële en administratieve adviesdiensten en bouwden een softwarepakket voor enterprise resource planning (erp).

Het bedrijf heeft zich sindsdien toegelegd op de ontwikkeling van dergelijke planningssoftware. In 1995 kreeg Baan een notering aan de Amsterdamse beurs en aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Invensys en SSA

In 1998 leek het succes voorbij, nadat boekhoudkundige problemen werden geconstateerd. De waarde van het aandeel kelderde scherp en enkele grote rechtszaken dienden. Temidden van deze onrust kocht Invensys Baan in juni 2000 voor zevenhonderd miljoen dollar. Drie jaar later werd Baan doorverkocht aan SSA Global Technologies voor 'slechts' 135 miljoen dollar. In 2006 werd SSA verkocht aan het Amerikaanse technologiebedrijf Infor Global Solutions.

Een deel van de ERP-suite van het oorspronkelijke Baan was toen echter in handen van Watermark. Dat softwarehuis werd eind 2006 overgenomen door de Zaltbommelse dienstverlener Qurius. In juli 2010 werd de betreffende ERP-suite van Qurius voor vier miljoen euro overgenomen door Infor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bye bye, het was een mooie tijd.

"keert de resterende aandeelhouders 2,44 euro uit"

Da's niet veel..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-07T11:46:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.