NCCW en Centric verliezen op corporatiemarkt

Dit artikel delen:

NCCW en Centric, twee van de drie grootste woningcorporatie-automatiseerders, verliezen marktaandeel aan hun kleinere concurrenten. Dat blijkt uit een door HC&H Consultants opgesteld overzicht van middelgrote en grote corporaties en hun leveranciers van primaire bedrijfsinformatiesystemen. Databalk, DSA Vision en Itris profiteren van het verlies van deze twee automatiseerders. De andere topspeler, SG Automatisering, verloor één grote klant, Ymere, aan Ctac, maar ziet wel het aantal klanten stijgen.

Uit het overzicht van HC&H blijkt dat NCCW van een marktaandeel van 29 procent op 1 januari 2010 zakt naar 24,2 procent op peildatum 1 januari 2012. Centric ziet zijn marktaandeel in dezelfde periode dalen van 19,7 procent naar 16,8 procent. Samen met SG Automatisering vormen deze twee bedrijven de top drie van woningcorporatie-automatiseerders. HC&H houdt in het overzicht rekening met het moment van de contractondertekening en het moment dat een systeem wordt opgeleverd. De doorlooptijden voor implementaties lopen in de corporatiewereld lang door.

Ymere

SG Automatisering verloor Ymere, de grootste woningcorporatie van Nederland, aan SAP-specialist Ctac. Ymere koos voor SAP als nieuw bedrijfsinformatiesysteem. In eerste instantie wilde de Amsterdamse corporatie Capgemini aan als hoofdaannemer, maar nadat beide partijen niet tot een definitief akkoord kwamen, ging Ymere met Ctac in zee. Daardoor gaat het marktaandeel van SG van 20,3 procent naar 18,6 procent. Voor Ctac betekent het binnenhalen van Ymere een stijging van het marktaandeel van 1 procent (met de corporatie Haag Wonen als klant) naar 4,1 procent. SG, dat in handen is gekomen van het Duitse bedrijf Aareon, compenseerde het verlies van Ymere met het binnenhalen van drie nieuwe klanten.

Databalk, DSA Vision en Itris vormen de middenmoot. Zij hebben de afgelopen tijd diverse selectietrajecten gewonnen en zien hun marktaandeel toenemen. Op 1 januari 2012 staan de drie bedrijven respectievelijk op 14,6 procent, 11,5 procent en 8,4 procent.

De rij leveranciers wordt gesloten door SAP-dienstverlener Aepex en Repab die beide twee klanten hebben en goed zijn voor een marktaandeel van respectievelijk 1,6 procent en 0,2 procent.

HC&H

HC&H Consultants is een organisatie- en ict-adviesbureau uit Hendrik Ido Ambacht dat is gespecialiseerd in advisering op het snijvlak van organisatie en ict bij woningcorporaties. Bij de hier genoemde cijfers gaat het niet om het aantal klanten maar om de hoeveelheid vhe's (vhe: verhuurbare eenheid: woningen, bedrijfspanden, garages, e.d.) die met de primaire software worden ondersteund. HC&H heeft de marktpercentages berekend van leveranciers van primaire softwarepakketten voor corporaties met duizend verhuurbare eenheden en hoger.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

SG Automatisering in Duitse handen

Itris kaapt directeur weg bij concurrent Centric

Centric vervangt oude software bij De Key

DSA Vision houdt stand in corporatieland

Corporatie blijft voor acht jaar bij NCCW

Centric zoekt overname op corporatiemarkt

Wisseling van de wacht in corporatieland

ERP-software met een corporatiehart

Corporaties hangen minder aan leveranciers

Ymere schudt softwaremarkt corporaties wakker

Cens lijkt definitief ten einde

Zweden bestormen bolwerk woningbouw-ICT

Verjongd NCCW knokt zich terug

TSS meldt zich in de corporatiesector

Aareon toont kracht op corporatiemarkt in 2015

Cegeka-DSA versterkt koppositie bij corporaties

Willem Hartmann vertrekt bij HC&H

Cegeka en DSA Vision grijpen koppositie

Itris: Corporaties vragen om ERP-plus

Itris maakt eerste corporaties SEPA-bestendig

SG haalt eerste klant binnen voor Tobias/AX

De lange weg naar ERP

Corporaties omarmen geïntegreerde pakketten

Corporatiefusie kost nieuw ERP-systeem de kop

ICT-kosten corporaties fors gegroeid in tien jaar

Woonbedrijf Eindhoven kiest voor SAP

Woningbeheer in de cloud met BPM

Corporatie Domein verbouwt met Itris

Centric doet adviesbureau HC&H in de ban

Centric groeit met Wocas4all wél bij corporaties

Databalk gaat verder onder de naam Cegeka

'NCCW is meer dan het primaire systeem'

NCCW: BIS NOA is rigoreus veranderd

DSA Vision is in de 'winning mood'

Kleinere concurrent doet NCCW en Centric pijn


Reacties

Met grote verwondering lees ik dit artikel. Graag verneem ik van HC&H hoe zij aan de voorspellende gave komen om nu al de cijfers voor 1 januari 2012 te weten. Is het mogelijk dat HC&H mij de lotto-getallen voor aankomende zaterdag kan doorgeven?

Ik ben erg benieuwd naar de overwegingen die de corporaties gemaakt hebben om voor Itris, DSA of SAP te kiezen! Op zich heb ik wel gevoel bij deze ontwikkelingen. Ook de WoCo markt heeft te maken met meer verzakelijking en resultaatgerichter werken. Je gaat dan heel anders naar je ICT oplossing kijken.
@Huub: ik denk dat ze 1-1-2011 bedoelen.... (tikfoutje?)

Het is toch echt 2012! Op basis van afgeronde selectietrajecten, met als gevolg implementaties die in 2011 plaatsvinden, kan HC&H op basis van haar marktkennis nu al aangeven welke verschuivingen er per 1 januari 2012 zullen plaatsvinden. Uiteraard kunnen de marktverhoudingen nog wijzigen aangezien nog lopende selectietrajecten ook tot implementaties voor 1 januari 2012 kunnen leiden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-10T11:38:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.