Managed hosting door True

NCCW en Centric verliezen op corporatiemarkt

 

NCCW en Centric, twee van de drie grootste woningcorporatie-automatiseerders, verliezen marktaandeel aan hun kleinere concurrenten. Dat blijkt uit een door HC&H Consultants opgesteld overzicht van middelgrote en grote corporaties en hun leveranciers van primaire bedrijfsinformatiesystemen. Databalk, DSA Vision en Itris profiteren van het verlies van deze twee automatiseerders. De andere topspeler, SG Automatisering, verloor één grote klant, Ymere, aan Ctac, maar ziet wel het aantal klanten stijgen.

Uit het overzicht van HC&H blijkt dat NCCW van een marktaandeel van 29 procent op 1 januari 2010 zakt naar 24,2 procent op peildatum 1 januari 2012. Centric ziet zijn marktaandeel in dezelfde periode dalen van 19,7 procent naar 16,8 procent. Samen met SG Automatisering vormen deze twee bedrijven de top drie van woningcorporatie-automatiseerders. HC&H houdt in het overzicht rekening met het moment van de contractondertekening en het moment dat een systeem wordt opgeleverd. De doorlooptijden voor implementaties lopen in de corporatiewereld lang door.

Ymere

SG Automatisering verloor Ymere, de grootste woningcorporatie van Nederland, aan SAP-specialist Ctac. Ymere koos voor SAP als nieuw bedrijfsinformatiesysteem. In eerste instantie wilde de Amsterdamse corporatie Capgemini aan als hoofdaannemer, maar nadat beide partijen niet tot een definitief akkoord kwamen, ging Ymere met Ctac in zee. Daardoor gaat het marktaandeel van SG van 20,3 procent naar 18,6 procent. Voor Ctac betekent het binnenhalen van Ymere een stijging van het marktaandeel van 1 procent (met de corporatie Haag Wonen als klant) naar 4,1 procent. SG, dat in handen is gekomen van het Duitse bedrijf Aareon, compenseerde het verlies van Ymere met het binnenhalen van drie nieuwe klanten.

Databalk, DSA Vision en Itris vormen de middenmoot. Zij hebben de afgelopen tijd diverse selectietrajecten gewonnen en zien hun marktaandeel toenemen. Op 1 januari 2012 staan de drie bedrijven respectievelijk op 14,6 procent, 11,5 procent en 8,4 procent.

De rij leveranciers wordt gesloten door SAP-dienstverlener Aepex en Repab die beide twee klanten hebben en goed zijn voor een marktaandeel van respectievelijk 1,6 procent en 0,2 procent.

HC&H

HC&H Consultants is een organisatie- en ict-adviesbureau uit Hendrik Ido Ambacht dat is gespecialiseerd in advisering op het snijvlak van organisatie en ict bij woningcorporaties. Bij de hier genoemde cijfers gaat het niet om het aantal klanten maar om de hoeveelheid vhe's (vhe: verhuurbare eenheid: woningen, bedrijfspanden, garages, e.d.) die met de primaire software worden ondersteund. HC&H heeft de marktpercentages berekend van leveranciers van primaire softwarepakketten voor corporaties met duizend verhuurbare eenheden en hoger.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3633694). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

Met grote verwondering lees ik dit artikel. Graag verneem ik van HC&H hoe zij aan de voorspellende gave komen om nu al de cijfers voor 1 januari 2012 te weten. Is het mogelijk dat HC&H mij de lotto-getallen voor aankomende zaterdag kan doorgeven?

Ik ben erg benieuwd naar de overwegingen die de corporaties gemaakt hebben om voor Itris, DSA of SAP te kiezen! Op zich heb ik wel gevoel bij deze ontwikkelingen. Ook de WoCo markt heeft te maken met meer verzakelijking en resultaatgerichter werken. Je gaat dan heel anders naar je ICT oplossing kijken.
@Huub: ik denk dat ze 1-1-2011 bedoelen.... (tikfoutje?)

Het is toch echt 2012! Op basis van afgeronde selectietrajecten, met als gevolg implementaties die in 2011 plaatsvinden, kan HC&H op basis van haar marktkennis nu al aangeven welke verschuivingen er per 1 januari 2012 zullen plaatsvinden. Uiteraard kunnen de marktverhoudingen nog wijzigen aangezien nog lopende selectietrajecten ook tot implementaties voor 1 januari 2012 kunnen leiden.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×