Wolters Kluwer ziet krachtig herstel winst

Informatieconcern Wolters Kluwer zag de omzet in 2010 met 4 procent toenemen tot 3,55 miljard euro. In 2009 lag de omzet op 3,42 miljard euro. De nettowinst steeg flink van 110 miljoen euro in 2009 naar 287 miljoen euro. De omzet uit online en softwareproducten steeg met 7 procent. Deze activiteiten zijn inmiddels goed voor 54 procent van de omzet van Wolters Kluwer. In 2009 was dit percentage nog 52 procent.

Waar de omzetgroei van Wolters Kluwer in 2010 met 4 procent aan de vlakke kant was, wist het uitgeef- en softwareconcern zijn winst krachtig te herstellen. Waar de winst in 2009 terugviel van 315 miljoen euro in 2008 naar 110 miljoen euro in 2009, herstelde deze zich in 2010 weer en kwam die uit op 287 miljoen euro.

Toch waren analisten niet onder de indruk. De omzetgroei is voornamelijk bereikt door overnames en het winstherstel wordt gedragen door kostenreducties. Wolters Kluwer nam eind 2010 de Amerikaanse zorgautomatiseerders Pharmacy OneSource en iCare over. Verder zorgde een wereldwijd besparingsprogramma voor het terugdringen van de kosten met 62 miljoen euro.

Structurele omzet

Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry stelde tijdens de presentatie van de jaarcijfers dat 71 procent van de omzet uit online, software en diensten komt. Dat noemt zij terugkerende omzet en bestempelt McKinstry als een gezonde basis voor de langetermijngroei. De enige smet hierin is de terugloop van tijdschriftabonnementen met 9 procent, al wordt dit verlies gecompenseerd met een groei van online abonnementen.

10 procent van de omzet van 3,,55 miljard euro komt nog uit de verkoop van boeken. Cyclische productlijnen (advertenties, trainingen en advisering) zijn goed voor 19 procent.

Software

Wolters Kluwer levert behalve (online) vakinformatie diverse softwareoplossingen voor onder andere medici, accountants, belastingadviseurs en juristen. In Europa is het bedrijf actief op de markt van administratieve en accountingsoftware (in Nederland is deze tak weinig zichtbaar). In de Verenigde Staten bedient het bedrijf naast zorginstellingen ook hypotheekaanbieders met een ondersteunend pakket. Het bedrijf heeft ontwikkelcentra in India en Maleisië.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-24T11:49:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.