Descartes werkt aan 'supply chain-Facebook'

Dit artikel delen:

Ict-leverancier Descartes heeft als doel om zijn Global Logistics Network uit te breiden van de huidige 35.000 connecties naar 500.000. Het bedrijf levert adviesdiensten en software voor supply chain management. Vooral in Europa moet het netwerk van klanten, handelspartners, vervoersbedrijven, douanediensten, fabrikanten en handelaars groeien. Het bedrijf werkt aan een soort Facebook voor automatisering in de logistiek, licht manager Johan van der Lijcke van de Nederlandse organisatie toe.

Het genoemde netwerk is een vermenigvuldiging van de ongeveer zevenduizend wereldwijde klanten en de connecties die zij hebben in de toeleveranciersketen (supply chain). Het aantal connecties in die keten verschilt volgens Van de Lijcke sterk per bedrijf. Via dat netwerk wordt informatie tussen vervoersmaatschappijen, fabrikanten, distributeurs en regelgevende instanties uitgewisseld. Van der Lijcke benadrukt dat door globalisering een steeds langere goederenstroom ontstaat en de behoefte aan supply chain management groeit.

Het bedrijf wil groeien op eigen kracht en door overnames. De leverancier nam in België Porthus over. Door de inlijving van die specialist in de afhandeling van in- en uitvoer van detailhandel bij douanediensten, verdubbelde de aanwezigheid in Europa tot ongeveer vierhonderd man personeel. Van der Lijcke: 'Met 27 lidstaten die ieder een eigen douanesysteem hebben is vervoer in de Europese Unie een complex proces.'

De inlijving van het eveneens Belgische Routing International zorgde voor kennis van routeplanning en ritoptimalisatie in Europese landen waar het bedrijf die kennis nog niet had. Descartes kijkt ook in Nederland naar interessante overnames, laat de directeur doorschemeren.

Hema

Concurrenten op de Nederlandse markt zijn leveranciers als Ortec en Motorola dat binnen de transport en logistiek veel hardware levert zoals navigatie, routeregistratiesystemen en terminals en die apparatuur steeds vaker zelf van programmatuur.

Het van oorsprong Canadese Descartes zet wereldwijd bijna 100 miljoen dollar om, waarvan 30 procent in Europa wordt behaald. Het bedrijf heeft in Nederland kantoren in Hoofddorp en Eindhoven. Nederlandse klanten zijn Hema en Grolsch.

De diensten en producten van het bedrijf zijn gecentraliseerd rond de divisies Global trade compliance, Supply chain execution en Mobile resource management. Volgens de leverancier grijpen de activiteiten van die divisies steeds meer in elkaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-11T11:50:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.