Spirit IT sluit pact met olieconcern Petronas

Dit artikel delen:

Het Eindhovense softwarebedrijf Spirit IT werkt de komende tien jaar nauw samen met de Maleisische oliegigant Petronas. De twee partijen gaan gezamenlijk software voor de petrochemische industrie ontwikkelen en deze op de markt brengen. Het betreft software die op olieplatforms de meetinstallaties voor overdracht van olie en gas controleert en corrigeert. Dat vertelt directeur en oprichter Harry Kok van de nichespeler uit Eindhoven.

Spirit IT is gespecialiseerd in de ontwikkeling van zogeheten custody transfer software. Dergelijke programmatuur wordt door de petrochemie gebruikt voor de correcte afhandeling van olie- en gasdoorvoer van boorplatforms naar olietankers en pijpleidingen. De doorvoer moet vaak worden gecorrigeerd voor temperatuur- en drukverschillen, om te voorkomen dat onenigheid ontstaat tussen olieconcern en zijn afnemers. Bij onenigheid weigert de afnemer te betalen, wat veel geld kost.

Ettelijke miljoenen

Topman Kok legt uit dat de exclusieve samenwerking met Petronas heel belangrijk is voor zijn bedrijf. 'Als alles goed verloopt, levert het ons ettelijke miljoenen euro's op.' Aan de ondertekening op de 42e verdieping van een van de Petronas-toren in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gingen drie jaren voorbereiding vooraf. Spirit IT werkt al langer met de oliegigant samen.

Hij vermoedt dat het personeelsbestand van twintig man zal verdubbelen, ook door enkele andere grote contracten die Spirit IT in de maak heeft. Het bedrijf bereidt een vestiging in Maleisië voor. Daar worden nieuwe medewerkers getraind en ingezet voor lokale vraagstukken.

Niche

Het Eindhovense softwarebedrijf Spirit IT is een nichespeler. Zijn klanten, zoals olieconcerns Saudi Aramco en Shell, hebben hun hoofdkantoren in ongeveer vijftig landen. De leverancier biedt zijn producten en diensten voor een groot deel via onderaannemers. In 2010 boekten de Brabanders ongeveer 2,5 miljoen euro omzet. Voor 2011 verwacht topman Kok een flinke omzetgroei. Concurrenten zijn internationale firma's zoals Krone Oil&Gas, Emerson en Elster.

Spirit IT is gevestigd nabij de campus van TU Eindhoven en TNO. Eind 2009 won het bedrijf een innovatieprijs van TNO en kreeg tijdelijk een denktank van deze organisatie ter beschikking. De nabijheid van de universiteit is vooral gunstig voor het aantrekken van talentvol personeel, legt directeur Kok uit. Zijn onderneming levert behalve software ook hardware ('flowcomputers') die de 'custody transfer' kan helpen. Deze computers worden ontwikkeld en geassembleerd door een toeleverancier in het Brabantse Son.

Petronas is het nationale olieconcern van Maleisië. Het bedrijf boekte over 2008 een winst van ruim 18 miljard dollar bij een omzet van ruim 66 miljard dollar. Er werken zo'n 39.000 mensen. Het hoofdkantoor staat in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De Petronas-torens zijn de bekendste gebouwen van het land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-17T08:32:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.