VNSG: SAP luistert beter naar zijn klanten

Dit artikel delen:

Bedrijfsoftwareleverancier SAP luistert beter naar zijn klanten dan voorheen en betrekt zijn gebruikers vaker bij de ontwikkeling van producten. Dat zegt de voorzitter van de Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG) en de internationale koepel van gebruikersverenigingen SAP User Group Executive Network (SUGEN) Tonnie van der Horst. Volgens de voorzitter heeft de bedrijfsleiding de leverancier teruggebracht naar de kerntaak van ontwikkelaar van bedrijfssoftware.

Volgens de VNSG-voorman worden gebruikers nauwer betrokken bij de ontwikkeling van producten. 'Software engeneering zit in het dna van het bedrijf, maar SAP leek dat even kwijt. De leverancier leek te zijn vergeten dat de basis van nieuwe technologie en producten in laboratoria wordt ontwikkeld, maar dat de verfijning en het meedenken over de toepassing van die technologie van klanten komt.'

Van der Horst vertelt dat klanten meer inspraak hebben via bijvoorbeeld de focusgroepen van gebruikersverenigingen. Die groepen formuleren verbeteringen van producten en praten met ontwikkelaars van de leverancier. Het softwarebedrijf geeft sinds eind 2010 ook meer inzicht in de toekomstplannen (roadmap) van producten via de bedrijfswebsite. Van der Host: 'De leverancier haalt jaarlijks ongeveer 11 miljard binnen aan onderhoud en licenties. Gebruikers willen inspraak in wat er op het gebied van ontwikkeling met dat geld gedaan wordt.'

Apotheker

De voormalige SAP-ceo Léo Apotheker, die het bedrijf begin 2010 verliet, zou volgens de voorman van de gebruikersvereniging te weinig affiniteit hebben met de kern van het bedrijf: de ontwikkeling van bedrijfssoftware. Het vizier van de oud SAP-ceo zou teveel gericht zijn op de verkoop. Toen Apotheker ten tijde van de economische crisis de onderhoudstarieven wilde verhogen, schoot dit bij veel SAP-klanten in het verkeerde keelgat.

Met de komst van de co-ceo's Jim Hagemann Snabe (voorheen hoofd-productontwikkeling) en Bill McDermott (voormalig verkoopdirecteur van de buitendienst) zou de nadruk weer meer op productontwikkeling liggen.

SUGEN

SUGEN voegde onlangs Noorwegen en Afrika aan de gebruikersgemeenschap toe. De organisatie is ook bezig met toetreding tot de gemeenschap van SAP-gebruikers in China en India.

Van der Horst werkt vier dagen in de week als adjunct-directeur ict-strategie voor de Rabobank. Daarnaast werkt hij voor de VNSG en SUGEN. Hij werd in maart 2011 opnieuw benoemd tot voorzitter van de koepel van internationale gebruikersverenigingen.

14 en 15 april 2011 zijn in Groningen de VNSG-dagen. Het jaarlijkse SAP-gebruikerscongres van de VNSG.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-15T09:52:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.