Manager verlaat bedrijf binnen half jaar tijd

Chris Jansen verlaat Exact

Dit artikel delen:

De directeur van de Nederlandse organisatie van softwareleverancier Exact, Chris Jansen, verlaat het bedrijf. Jansen vervulde zijn directeurspost sinds november 2010. In 2009 was hij kort directeur van Ordina Nederland maar stapte na vier maanden op. Eerder kondigde Exact-ceo Martijn Janmaat aan dat hij per 1 september 2011, na een jaar van dienst, zijn functie neerlegt.

Een woordvoerder van Exact meldt dat Jansen op tijdelijke basis is benoemd tot directeur Nederland. 'Het bedrijf en Jansen zijn na een half jaar tot de conclusie gekomen dat ze onvoldoende bij elkaar passen.'

Jansen verliet Ordina na een verschil van inzicht. Hij werkte daarvoor onder andere bij dienstverlener Logica, waar hij vijf jaar lang de functie bekleedde van directeur nutsbedrijven en telecommunicatie. Daarvoor was hij onder andere in dienst bij hardwareleverancier en dienstverlener van betaalsystemen NCR en werkte hij zestien jaar bij ict-leverancier HP.

Jansen maakte ook onderdeel uit van het uitvoerend comité dat de strategie van het bedrijf bepaalt. In december 2010 presenteerde Exact onder leiding van de nieuwe ceo een nieuwe bedrijfsstrategie. Het bedrijf richt de internationale organisatie anders in, ontwikkelt software voor specifieke branches en schoof de plannen voor internationale uitbreiding van online boekhoudpakket Exact Online op de lange baan.

Het is al jaren onrustig aan de top van Exact.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De vraag is nu, houdt dit persoon het nergens langer vol dan 6 maanden of houden die bedrijven het voor gezien binnen 6 maanden?

Managers die bij grote dienstverleners hebben gewerkt begrijpen te wenig van het businessmdel van leverancies van bedrijfssoftware pakketten. Die businesmodellen staan even ver van elkaar vandaan als de businessmodellen van een automobielfabrikant en een autoschadeherstelbedrijf die beiden deel uitmaken van de automotive sector. Dat zouden ze bij Exact toch moeten weten, een beetje raar om pas na een half jaar te concluderen dat Exact en Chris Jansen niet bij elkaar passen.

Misschien een leuke baan voor Ronald Kasteel ?

"Het is al jaren onrustig aan de top van Exact."
Hoe lang zou Pim erover hebben nagedacht voor hij dit zinnetje toevoegde, of begon hij er eigenlijk mee? En is het ooit rustig geweest aan de top, dan? Ik heb zelf voor Grote Beer Software gewerkt, voor en tijdens en na de periode dat zij door Exact overgenomen werden. En dus ook voor Exact gewerkt. Inderdaad nooit stabiel, al was het destijds nog onder heerschappij van Eduard himself, maar juist de dynamiek binnen het bedrijf maakte het wel een leuke organisatie om voor te werken. Het is dus maar wat je belangrijk vindt: rust in de top, of ondernemerszin en ruimte voor ideeen... Al geeft een jarenlange stabiele samenstelling van het management ongetwijfeld een schijn van zekerheid voor wie er werkt.

Dit zouden meer topmensen moeten doen! Wat voeg ik toe aan de organisatie en passen we bij elkaar. Dat Exact een prima werkgever is, is een bekend gegeven. Dat zegt niet alles over de kwaliteit van de oplossingen die dat bedrijf biedt. Maar ik roem de houding van het topmanagement dat kritisch kijkt naar hun eigen toegevoegde waarde.

Ik heb Chris bij Ordina meegemaakt. Als hij zijn zin had gekregen, dan was Ordina geen voortdurende puinhoop gebleven. Chris staat voor klanten en mensen, dat kun je van de gevestigde orde bij Ordina niet zeggen. Dat blijkt ook uit de benoeming bij Ordina van een ex Boston Consulting Group mens als plaatsvervangen van Ronald Kasteel. Chris communiceert persoonlijk naar iedereen; moeilijk voor al dat hiërarchische management.

Inderdaad. Chris Janssen is ook bij Logica een uitstekend leider gebleken. Een groot voorbeeld voor velen. Vrijwel iedereen liep met hem weg, van de werkvloer tot de mensen direct onder hem. De resultaten waren uitstekend en de klanten zeer tevreden. Hij communiceerde open en op persoonlijk vlak, toonde betrokkenheid en empathie en deed moeite om te begrijpen wat er leefde op de werkvloer. Jammer dat hij is weggegaan bij Logica.

Het klopt dat Chris Janssen een mensen mens is. Dat is hard nodig in de ICT wereld.Ik ken hem van de tijd, dat hij directeur was bij Logica. Chris weet als geen ander mensen te binden en brengt verbindingen aan. Hij is zeer toegankelijk en kan echt het beste in mensen boven brengen.

@Oscar: En dat is precies de reden dat Chris niet bij Exact past want in het topmanagement bij Exact is geen plaats voor een "mensen mens".

Chris staat bekend om zijn heldere kijk op zaken die hij daarnaast ook nog eens helder kan overbrengen. Hij is in staat de neuzen in dezelfde richting te krijgen op een zeer motiverende maar ook zeer zakelijke wijze - hij heeft meerdere malen aangetoond binnen een jaar keiharde verbeteringen in resultaten neer te zetten

Hier vallen 2 dingen over te zeggen:
1. Ga niet reageren op wat naar buiten toe gebracht wordt, want wat er echt gebeurd is wordt niet naar buiten gebracht. Echt reageren heeft geen zin dus.
2. Voor insiders: op lange termijn gaan de hierarchische jongens het niet redden. Ze weten niks, hebben alleen maar een grote mond. Zijn dus heel de dag bezig met zaken die geen toegevoegde waarde vormen voor het bedrijf. Waardeloos dus. Maar ze moeten dus hard toeslaan als ze betrapt dreigen te worden, pas op. Hierarchische jongens leiden fabrieken. People managers leiden kennisorganisaties.

Mooi Chris; zoals jij als mensen-mens wordt neer gezet.In mogelijk zware tijden zijn er toch ook veel mensen die van je houden.
Ik ken je niet anders en dat blijkt ook je grootste capaciteit in alle wisselingen van baan die plaatsgevonden hebben... tHet gaa je goed!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-12T10:20:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.