Exact kan geen geschikte CEO vinden

Bedrijfssoftwareleverancier Exact heeft moeite met het vinden van een nieuwe directeur. Het bedrijf zoekt sinds maart 2011 naar een opvolger van Martijn Janmaat die in september na een jaar van dienst opstapt. Volgens de bedrijfstop schieten de Nederlandse kandidaten die tot nu toe op gesprek kwamen tekort. Er wordt gekeken naar een ceo uit het buitenland. Financieel directeur Max Timmer is tijdelijk aangewezen als algemeen directeur.

Janmaat benadrukt dat de ceo-post bij Exact meer vraagt dan het standaardprofiel van een directeur van een softwarebedrijf. Hij stelt dat de internationale schaal waarop het bedrijf zaken doet en het uitgebreide productaanbod de functie anders maken dan bij een ander softwarebedrijf.

De kandidaten die tot nu toe op gesprek kwamen missen volgens Janmaat met name de kennis van productontwikkeling. 'Wij zijn een zelfscheppend softwarebedrijf, dat vraagt andere vaardigheden dan een landendirecteur van een internationale leverancier. De ideale kandidaat moet volgens Janmaat daarnaast ook beschikken over 'diepgravende kennis van de mkb-markt van DOS tot SaaS.'

Delft

De pijlen zijn nu gericht op het buitenland. Het vinden van een directeur van buiten Nederland wordt volgens Janmaat bemoeilijkt door de vestigingsplaats van het softwarebedrijf. 'Er wordt natuurlijk wel verwacht dat de directeur voornamelijk vanuit ons hoofdkantoor in Delf werkt.'

Daarnaast benadrukt Janmaat dat de zoektocht naar een geschikte kandidaat niet door aandeelhouders wordt bepaald.

Rob Hoevens, lid van de raad van commissarissen, zal interim-directeur Timmer op specifieke gebieden assisteren, zo meldt de softwareleverancier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Men kan altijd nog in Polen of India zoeken. Daar heeft men vooral veel "bekwame" mensen.

Het lijkt erop dat ook op dit niveau het schaap met de vijf poten niet is te vinden. Nou weet ik niet wat Exact wil betalen voor zo’n directeur, maar ik denk dat er in Nederland genoeg talent en expertise rondloopt dat in teamverband een uitstekend functionerende directie kan vormen en dat individueel met een salaris van een ton prima tevreden is..
Ik zou dus naast twee of drie competentieprofielen één persoonlijkheidsprofiel opstellen, op basis waarvan meer dan één kandidaat, steeds met specifieke competenties, wordt geselecteerd. Zo kun je een team formeren van twee of drie directeuren waarvan je van te voren weet dat ze met elkaar door de bocht kunnen, elkaar aanvullen en waar nodig versterken.

Exact is het naar hun bol gestegen. Geen visie, geen strategie, geen ERP, geen internationale ambities, geen directeur. Wel een grote broek aantrekken voor een tamelijk verouderd MKB boekhoud software pakket. Nee in Nederland zijn geen CEO's te vinden voor zo'n wereld product en dito organisatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-28T13:46:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.