Rechter verklaart faillissement Illumni nietig

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Het faillissement van SAP-dienstverlener Illumni uit Heerlen is op 4 oktober 2011 nietig verklaard. Directeur Gerjan Schijlen: 'We zijn zeer opgelucht dat de rechtbank te Maastricht het uitgesproken faillissement nietig heeft verklaard. Juridisch gezien zijn we nooit failliet geweest en dat is voor ons op dit moment het allerbelangrijkste.'

De directeur van Illumni, Gerjan Schijlen, wist op 29 september van niets, toen hij op bezoek bij een klant gebeld werd met het slechte nieuws dat zijn bedrijf failliet verklaard werd. Door een verhuizing van zijn bedrijf was Schijlen niet op de hoogte van de faillissementsprocedure. Doordat er niemand in de rechtbank verscheen, sprak de rechter bij verstek het bankroet uit.

Nu het faillissement nietig verklaard is, meent Schijlen dat de waarden waar Illumni voor staat wederom zijn bewezen. De directie van het bedrijf denkt te weten wie er achter ondertekening van de 'rode kaart' en daarmee de failliet-verklaring zit en is begonnen met het indienen van een schadeclaim.

Verhuisd

Op de website van Illumni valt te lezen dat het bedrijf veertig medewerkers heeft, maar het personeelsbestand schijnt de afgelopen tijd te zijn geslonken naar ruim twintig. Het is mogelijk dat Illumni te ruim in een te duur pand zat en daarom van Maastricht naar Heerlen is verhuisd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij is het zo dat Illumni bestaat uit een keten van bedrijven. Illumni B.V. is een werkmaatschappij en daar werken ongeveer 24 consultants voor. Het volledige Illumni concern is volgens mij op dit moment groter dan 40 mensen.

wat me opvalt is dat niemand zich afvraagt over welke waarden de directeur het heeft; Het op tijd betalen van facturen waardoor je nooit een rode kaart ontvangt en niet voor de rechter hoeft te verschijnen?

Ik zie maar 30 medewerkers op LinkedIn, ook een voorbeeld van waarden van de organisatie?

Eens met de vorige gast.
@ verlicht: Illumni mag wel uit een keten van bedrijven bestaan, dit zijn lege holdings. 40 medewerkers waren er eventueel een paar jaar geleden, momenteel niet. Ook te zien op bijv Linkedin.

Misschien is het handig als alle havikken hier een toontje lager zingen. Illumni is niet failliet en zal ook nooit failliet gaan. Dat komt omdat de mensen die hier negatief reageren nooit aangenomen worden.

Prettige dag verder.

Illumni met al zijn gelieerde BV's bestaat momenteel uit totaal 21 medewerkers. De directeur, Gerjan Schijlen tracht bij iedereen de indruk te wekken dat zijn club groter is. Op SAP gebied is Illumni gezien het aantal consultants, in totaal ongeveer 14, geen partij van betekenis. Opmerkelijk is dat Schijlen in een eerder artikelen heeft beweerd dat hij per 01-09 j.l. vrijwillig is verhuisd van de locatie Vaeshartelt naar het kantoor van zijn huisaccountant in Heerlen. Hij schijnt echter te moeten vertrekken i.v.m. een huurachterstand. In een eerdere publicatie van eind maart 2011 op zijn eigen website staat genoemd dat hij al aan het verhuizen is van Maastricht naar Heerlen. In een door Schijlen gepubliceerd persbericht van vorige week staat dat er geen huurschuld was op het moment van zijn vertrek. In een gepubliceerd artikel van woensdag in dagblad de Limburger staat te lezen dat Schijlen op de dag van de zitting een gesprek had met zijn voormalige verhuurder omtrent een huurschuld. Ook schijnt hij kort lopende schulden te hebben en schijnt zijn vermogen negatief te zijn.

Hoe naïef kun je zijn om alle berichten van eigenaar Schijlen te geloven. Illumni is met de noorderzon vertrokken uit Vaeshartelt, zijn vorige huisvesting te Maastricht. Schijlen schrijft eerst dat hij verhuisd is naar Heerlen en daar een onderkomen heeft gekregen bij zijn partnerbedrijf Illumni Groep B.V. Overigens is Illumni Groep B.V. een BV zonder personeel. In een persbericht van Schijlen wordt genoemd dat hij in Maastricht is vertrokken zonder huurschuld. In latere publicaties staat te lezen dat hij wel een huurschuld had. Eerder dit jaar zou de bonus over 2010 niet zijn uitbetaald aan het personeel, net als het vakantiegeld. Schijlen zou wel degelijk hebben geweten hem boven het hoofd hing. Toch redelijk dom van hem om iedereen te doen geloven dat zijn faillissement kwam als een donderslag bij heldere hemel en dat hij dus van niets wist.Ralph, hoe naïef kun je zijn?

@Ralph:
Als jij het zo goed weet. Hoe zit het met die huur? Of wil je beweren dat een faillissement kan worden aangevraagd zonder enig juridisch voorspel?

Een faillissement kan alleen aangevraagd worden door minimaal twee schuldeisers. Achterstallige huur bij één partij is niet genoeg. Ik vraag mij af waarom de rechter dit verzoek heeft toegekend terwijl er nergens over een tweede schuldeiser wordt gesproken. Er is nog geen rechtbank verslag beschikbaar dus vooralsnog blijft het onduidelijk.

Globaal zijn dit de eisen waaraan minimaal moet zijn voldaan:

1) Er zijn tenminste twee schuldeisers. Dit is een belangrijke eis. Is er sechts één grote schuldeiser, dan kan je niet failliet worden verklaard
2) Er zijn twee schulden waarvan er tenminste één opeisbaar is
3) De schuldenaar is opgehouden met betalen

Dus nogal vaag allemaal: een rode kaart die niet door een medewerker van Illumni ondertekend zou zijn en de missende tweede schuldeiser.

Over die waarden, op wijlimburg.nl staat het volgende: "De leeuw in ons logo staat symbool voor de wapenspreuk van Nederland, Je maintiendrai! Dit is een van de waarden waar wij voor staan en die wij naar mijn idee vandaag ook wederom hebben bewezen, zo verklaart directeur Gerjan Schijlen."

Er zijn hier nog twee punten van belang.
Ten eerste, naar mijn weten, moet er minstens twee crediteuren zijn voor een faillissement. (Uitgezonderd de belastingdienst die dat wel op z'n eentje kan aanvragen.) Dus het lijkt alsof het niet alleen de huurder was die meende dat ze iets bij Illumni te halen hadden.
Ten tweede, geeft het aan voor de zoveelste keer hoe gevaarlijk het uitspreken van verstekvonnissen kunnen zijn. Ik ben zelf bijna het slachtoffer van geweest. Sommige advocaten maken er handig gebruik van. Ze wachten tot een vakantieperiode en dan een dagvaarding sturen met een minimale periode tot de zittingsdatum in de hoop dat de gedaagde weg is. Dan verstekvonnis en beslag leggen. Jij zit in het buitenland en je betaalpas/creditcard doet het niet meer. Ja, het kan allemaal teruggedraaid worden maar het kost een heleboel tijd en ergernis.

ben ook benieuwd hoe het zit met de ontvangen premiesvan de gemeente Heerlen. Ontvangen omdat ze een trainingslocatie gingen openen, niet als verhuispremie voor het hele bedrijf!
Jammer dat andere, eerlijke bedrijven hierdoor geld mislopen.

Fred, gelukkig zijn er in Nederland mensen die hier meer verstand van hebben. Die noemen ze 'rechters'...

Het mag duidelijk zijn dat er meer aan de hand is dan de heer Schijlen doet voorkomen.

ik lees op wijlimburg.nl dat (ik citeer een persbericht van de verhuurder). "Eind juni 2011 is Illumni ‘als een dief in de nacht’ vertrokken: zonder vooraankondiging, zonder adreswijziging achter te laten en zonder afspraken die in een dergelijke situatie plegen te worden gemaakt. En ook zonder zijn statutaire adres te wijzigen."

Dit en rest van het persbericht geeft meer inzicht in de 'waarden' waarop de heer Schijlen zich beroept.

Hmm, geen geld hebben voor 3 jaar lang geen bonus te kunnen uit betalen en nu dit jaar zelfs geen vakantie geld, maar wel binnen 3 dagen 185.000 euro op tafel kunnen leggen. Dat vind ik pas knap staaltje werk.

Er zijn nogal wat opmerkingen gemaakt omtrent de daadwerkelijke omvang van Illumni. In eerdere reacties werd gerefereerd naar informatie op linkedin. Vanaf afgelopen zondag is de Illumni group verwijderd op linkedin. Ook is Schijlen sinds zijn faillietverklaring niet meer herkenbaar als directeur van Illumni. Als je toch als directeur dit soort informatie wist op het internet dan kan het toch alleen maar juist zijn dat je club geen speler van enige betekenis meer is op de SAP markt. En waarom wil je niet meer herkenbaar zijn als directeur? Overigens Ralf, waarom ben jij bij Illumni vertrokken?

Volgens mij had Illumni al voor dit faillissementsverhaal niet zo’n goede reputatie.
Althans, als ik collega’s (van verschillende consultancybedrijven overigens), oud-medewerkers en mensen die gesolliciteerd hebben bij Illumni mag geloven.
Directeur Schijlen houdt er een dure levensstijl op na. Feestjes op golf clubs, een peperdure Jaguar XF leasen, dure horloges, en dat als directeur van een club met 14 consultant en 7 man overhead. Geen wonder dat er schulden worden gemaakt en je personeel geen bonus/vakantiegeld krijgt.

De discussie omtrent het aantal consultants, het creatief omgaan met subsidieregels of de invulling van waarden en normen is zeker interessant.

Maar blijkbaar gaat men voorbij aan het feit dat de zak geld die op tafel werd gezet voor een deel van de kapitaalmarkt komt. Dus vermoedelijk werd verworven uit een lening. De vervelende eigenschap van een lening is dat het geld een keer terug betaald moet worden. Met een vergoeding natuurlijk voor de verleende dienst, ook wel rente genoemd.

Hebben we hier te maken met het klassieke geval van een nieuw gat graven om een bestaand gat te dichten?? Vaak is dit geen goede strategie gebleken.

De informatie dat er een zak geld op tafel is gekomen is afkomstig van directeur Schijlen zelf. Volgens berichtgeving in Wijlimburg.nl is een bedrag van 180.000 euro vooralsnog op 'papier' op tafel gelegd. Door dit soort informatie te laten publiceren hoopt Schijlen natuurlijk bij zijn schuldeisers de indruk te wekken dat hij wel degelijk aan zijn verplichting kan voldoen. Echter de schuldenberg is vele, vele malen hoger dan het bovengenoemde bedrag. Dus, wie gelooft wordt zalig!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-05T13:16:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.