Ex-directeur Uphantis eist geld van Sogeti

Jan Krosenbrink voelt zich zondebok vanwege mislukte integratie

Dit artikel delen:

Jan Krosenbrink, ex-grootaandeelhouder en directeur van SAP-dienstverlener Uphantis, spant een kort geding aan tegen Sogeti. Deze ict-dienstverlener nam Uphantis in juli 2010 over. Krosenbrink ging mee, maar werd in februari 2011 op non-actief gesteld. Beide partijen kwamen eind mei een vertrekregeling overeen, waarbij Sogeti een bedrag van circa twee ton zou overmaken. Dat heeft het bedrijf nog niet gedaan, omdat de directeur het non-sollicitatie- en concurrentiebeding zou hebben overtreden. Krosenbrink eist de tegemoetkoming nu via de rechter op.

Het kort geding dient op 14 oktober 2011 voor de rechtbank in Utrecht. Krosenbrink eist nu via zijn vennootschap Mamc de beëindigingsvergoeding (een vennootschappelijke en een arbeidsrechtelijke) op. Ook wil hij dat Sogeti stopt met het zwartmaken van zijn naam en de naam van zijn vennootschap in de markt.

Krosenbrink was via zijn vennootschap Mamc voor 50 procent aandeelhouder van Uphantis. Na de overname kwam de bestuurder in dienst van Sogeti waar hij (mede-)leiding gaf aan de nieuw opgezette erp (enterprise resource planning)-divisie waarin Uphantis opgenomen werd. De integratie verliep echter uiterst moeizaam met een hoog personeelsverloop onder de Uphantis-medewerkers tot gevolg. In de dagvaarding stelt Krosenbrink dat Sogeti hem hiervoor verantwoordelijk hield. In zijn ogen ten onrechte, waarna een arbeidsconflict ontstond. Krosenbrink werd op 21 februari 2011 op non-actief gesteld. Beide partijen kwamen op 31 mei 2011 een vertrekregeling overeen.

Overgelopen

Volgens Krosenbrink heeft Sogeti ondanks diverse aanmaningen het geld nog steeds niet overgemaakt. Sterker nog, de automatiseerder beschuldigt de ex-grootaandeelhouder van het niet tijdig inleveren van de bedrijfslaptop, het overtreden van het non-sollicitatiebeding en het mogelijk overtreden van het geheimhoudingsbeding. De raadsvrouw van Krosenbrink stelt in de dagvaarding dat dit niet waar is en dat zijn cliënt geen arbeidsrelatie heeft met Newitera, een door Léon Heutmekers opgerichte nieuwe SAP-dienstverlener.

Heutmekers is ook een ex-Uphantis-medewerker die door Sogeti begin 2011 op non-actief werd gesteld. Bij Newitera werken inmiddels een twintigtal ex-Uphantis-medewerkers die bij Sogeti hebben gewerkt. De ict-dienstverlener beschuldigt Krosenbrink ervan dat door zijn toedoen deze medewerkers naar Newitera zijn overgestapt. De ex-directeur ontkent dat hij opgetreden heeft als ronselaar.

Zwarte piet

Krosenbrink meent dat Sogeti vanwege de mislukte integratie van Uphantis een zondebok nodig heeft en dat hij nu de zwarte piet krijgt toegeschoven. Volgens een woordvoerster van Sogeti gaat het om een financieel conflict dat is ontstaan tijdens de afwikkeling van de afvloeiingsovereenkomst. Krosenbrink had leiding gegeven aan het integratieproject rond Uphantis. Toen dat achter de rug was, was er voor hem niet zo veel uitdagend werk meer te doen. In overleg is toen een vertrekregeling afgesproken, stelt zij.

De zegsvrouw erkent dat er een hoog personeelsverloop was onder de overgekomen Uphantis-medewerkers. Dat speelde vooral begin 2011. Momenteel is dat verloop nagenoeg gestopt. Er zouden volgens haar nog genoeg Uphantis-medewerkers over zijn. 'Bij zo'n overname loop je als bedrijf altijd het risico dat er een groep mensen is die zich niet thuis voelt in een grotere organisatie. Uphantis was nu eenmaal stukken kleiner dan Sogeti.' Ingewijden stellen dat er bij Sogeti van de ruim tweehonderd Uphantis-werknemers nog zo'n honderd over zijn.

Jan Krosenbrink wilde niet voorafgaand aan de rechtszaak persoonlijk reageren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sogeti is erg sterk om een positief imago naar buiten uit te dragen. Wat er intern gebeurt op het gebied van personeel wordt niet door Sogeti vermeld of een positieve draai aangegeven in de pers terwijl het een personeelsbeleid van het ergste soort is.

Zo ook het verhaal van de medewerkers die omgeschoold werden tot tester. Als je daarin duikt als Computable zijnde hoor je ook de meest onfrisse verhalen.

Kijk naar de gerelateerde artikelen, en dan je weet genoeg. De leegloop heeft echt niets te maken met het functioneren Jan Krosenbrink, maar alles met het bedrijf Sogeti.

Hmm... zouden er ook nog reacties komen die over de inhoud van het artikel gaan?

Als je zoekt naar minder fraaie dingen, vind je die bij ieder bedrijf en slecht nieuws gaat nou eenmaal sneller dan goed nieuws.
Van de omgeschoolde testers zijn er ook al weer mensen terug op het oude nest. En wat doe je liever: gaan testen terwijl dit niet je voorkeur is, of een WW-uitkering aanvragen?

Goh, toeval bestaat niet. Krosenbrink probeert voor de tweede keer zijn trucje en vindt het vreemd dat Sogeti daar een probleem mee heeft. Misschien tijd voor Krosenbrink om eens echt te ondernemen?

Jan Krosenbrink en Léon Heutmakers zijn al vele jaren goede vrienden, zowel zakelijk als prive.

Misschien heeft Jan geen arbeidsrelatie bij Newitera zoals zijn raadsvrouw stelt, wel verleent hij werkzaamheden voor Newitera.

Ik hoorde van een ex-collega, welke inmiddels bij Newitera werkt, dat hij zijn sollicitatiegesprek bij Newitera met Jan Krosenbrink gevoerd heeft!!!

Mijn inziens niet echt chique van Jan om dit te doen en dan nu doodleuk geld eisen van ons bedrijf en zichzelf als zondebok opstellen..Overigens is het wel vreemd dat dit artikel verschijnt. Het lijkt me niet dat Sogeti dit zo zal communiceren.

Ik vermoed een wanhoopsdaad van Jan Krosenbrink om de media achter zich te krijgen en zodoende misschien het kort geding te winnen.

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Naar mijn mening neemt een bedrijf alleen een ander bedrijf over voor het portfolio. Mensen zijn indien inzetbaar welkom. Helaas zullen mensen die inzetbaar zijn ook snel uitstromen als ze het niet eens zijn met een overname.

Verder een non-artikel, persoonlijke vetes uitvechten via de media is al niet netjes. Zal een kantonrechter ook wel meenemen in de beschouwing. Uiteraard geeft een medium geen bronnen, maar in wiens belang lekt zoiets uit?

De integratie van Uphantis is stelselmatig gesaboteerd door Jan Krosenbrink die hierover de leiding had gekregen van Sogeti. Te veel eer voor iemand die zijn eigen plan na 2 maanden na de overname al klaar had: het starten van een 2e Uphantis. En voor de 2e keer wordt dezelfde stroman naar voren geschoven... Zeer dubieus.

Voor wat betreft de overname en integratie van Uphantis in Sogeti;
De overname en integratie liep voor de Uphantis medewerkers inderdaad niet vlekkenloos. In plaats van dat een oud directeur van Uphantis achter de overname staat, stond een oud directeur 'tussen de menigte' gal te spuwen tegen de harmonisatie. Dit terwijl hij beter zelf het verhaal had kunnen doen. Als directeur zijnde hoor je voorstander te zijn en als voorbeeld functie te fungeren. En meng je dus niet tussen de menigte om als eerste de harmonisatie te bekritiseren in aanwezigheid van de 'normale medewerker'. Op die manier gaan ze niet met volle vreugd de overname tegemoet en zullen ook zij juist tegen de hele overname zijn. In mijn ogen is dit een grote misstap geweest van Uphantis tijdens de 'overname'.
Het had tot iets mooiers kunnen leiden, dan dat het nu geworden is. Meer medewerkers hadden bij Sogeti behouden kunnen blijven, als hun (oud-) directeur ze hierin mee had getrokken ipv ze te vertellen wat er zo slecht is aan de overname.

Nu heeft Jan al in meerdere situaties aangetoond een discutabele medewerker te zijn, dus erg verwonderlijk is het allemaal niet.

Sogiti wil versnelt werk uitbesteden naar....INDIA. Er staat veel ik heb gehoord..... Sommige reacties zijn van personen die in de Uphantis-tijd te horen kregen dat ze "beter hun best moesten doen". Dat had te maken met de (lange)crisis. Dan moet je de gevlekte appels verwijderen. Krosenbrink heeft dit niet verdiend. Up. was 5jr. een top-bedrijf om te werken en knap gedaan van K. Er zijn er meer die voor zich zelf zijn begonnen en daar hoor je niets over. Een groot verloop is waar maar 80% zijn naar andere bedrijven gegaan.

Jammer weer een artikel en bijhorende reacties die enkel over persoonlijke vetes gaan en met ons vakgebied nauwelijks van doen hebben.

Zoals wellicht bekent kan ik behoorlijk ouwehoeren,
maar daar ik nooit bij Sogeti heb gewerkt (wellicht gelukkig maar) kan ik niet mee roddelen over paar stropdassen die nu boos op elkaar zijn omdat ze beiden kennelijk niet voldeden.

Met verbazing heb ik enige van de reacties op bovenstaand artikel gelezen. Heel knap wat mensen weten te vertellen die alleen van een afstand wat hebben gezien dan wel die op basis van geruchten en fabels een mening hebben.

Ik ben gisteren aanwezig geweest bij het kort geding, aangezien ik door Sogeti ongewild tot speler in deze soap ben gebombardeerd. Ik heb met kromme tenen in de zitting gezeten (het is uitermate frustrerend om leugens te moeten aanhoren en hier niet op te mogen reageren), maar heb aansluitend toch alle medewerkers van Newitera verzocht om niet op internet te gaan reageren op dit artikel om geen stennis/stemming te maken.
Nu er ook hier ongefundeerde meningen en leugens worden verkondigd, heb ik na overleg met mijn advocaat alsnog besloten om wel te reageren.

Zowel Jan Krosenbrink als ikzelf hebben onze uiterste best gedaan om de integratie tot een succes te maken. Omdat wij beiden hebben gehandeld vanuit het belang van de medewerkers en de integratie en niet zomaar zijn meegegaan in de cultuur van Ja-knikken als de Baas wat riep, hebben we beide het veld moeten ruimen (ik ben op vrijdag eruit geknuppeld en Jan moest op de maandag daarop volgend het veld ruimen).
Eenieder die van mening is dat ik niet integer ben geweest en mijn uiterste best heb gedaan om te proberen de mensen te behouden en de integratie tot een succes te maken nodig ik van harte uit om hier met mij van gedachten over te wisselen.

Parallelen tussen Uphantis en Newitera zijn er niet, anders dan dat het een groep collega's betreft die vertrouwen en waardering voor elkaar hebben en die op grond daarvan graag verder samen willen werken.
Jan Krosenbrink is hier niet in betrokken en iedere Newitera medewerker (voor zover afkomstig van Sogeti) en klant weet heel goed hoe het wel zit en dat ik wel degelijk alle touwtjes zelf in handen heb.

Het is wel erg gemakkelijk om iemand te beschuldigen van zaken die hij niet heeft gedaan; aantonen dat je iets niet hebt gedaan is een heel stuk lastiger als laten zien dat je iets wel hebt gedaan...

Ik hoop van harte dat er meer van de vele ex-werknemers van 'De Beste Werkgever van Nederland' zich laten horen zodat hier een eerlijk en reeel verhaal komt te staan.

Sogeti blijf bij je zelf. Haal energie uit je business en focus je daarop.

Niet op het beschadigen en onterecht beschuldigen van mensen die een jaar lang keihard gewerkt hebben om de integratie tot een succes te maken en uiteindelijk besluiten om elders hun carriere en werkzaamheden voort te zetten.

Ik spreek uit ervaring als ik schrijf dat dit bijzonder onaangenaam voelt.

@ Ton: En Leon had nog wel gevraagd of je niet wou reageren. Gelukkig iemand die niet ja knikt als de baas wat roept.

Sogeti heeft het druk met reorganisatie en rechtszaken. Deze publiciteit komt niet goed uit.

How low can you go... als de zgn. kopstukken zelf gaan reageren op een forum en vervolgens medewerkers gaan verzoeken om dit niet te doen. Zo sterk in de verdediging betekent veelal dat toch de kern van een waarheid is aangeraakt. Welke tevredenheid en professionaliteit mag men hier aan ontlenen als bijdrage aan onze ICT wereld. Zielige vertoning, met zielige spelers.

@Derk...van beide kanten neem ik aan?

Ik herken veel punten in de reactie van Leon. Als mensen op dat niveau een mening geven op een artikel moet het diep zitten en niet eerlijk en oprecht zijn.

Om deze redenen ben ik vertrokken bij Sogeti. Ik vind het een ziek bedrijf met een akelige cultuur en ben blij dat dit nu ook naar buiten komt. De PR-afdeling van Sogeti mag weer aan de bak.

Kan iemand zich nog herinneren hoe het veelgeprezen Uphantis is begonnen? Met list en bedrog. Een coupe van Jan Krosenbrink, die tig medewerkers van PinkRoccade "meenam" naar zijn nieuwe bedrijf. Zelf was hij daar zogenaamd niet bij betrokken (dat was nl. verboden inzake zijn contractuele bedingen). Stromannen stonden geregistreerd bij de KVK, maar het is wel duidelijk gebleken wie daar achter zat. Welk belang had Jan om de integratie bij Sogeti te laten slagen..? Ontslag voor iemand in zijn positie werkt alleen maar bevrijdend, heeft hij z'n handen vrij om het kunstje nogmaals op te gaan voeren. En alle medewerkers - diegene met vertrouwen en waardering naar elkaar - trappen er weer in. Veel sterkte met elkaar!

JoopS: binnenkort is er nog veel meer werk voor de PR-afdeling van Sogeti. Over minder dan 2 weken maakt deze detacheerdeer namelijk een grote reorganisatie bekend waarbij het bedrijf terug gaat naar 4 divisies en er veel ontslagen zullen vallen.

@Klokkenluider:
Duidelijk een geval van foutieve informatie. Sogeti is juist druk bezig met het aannemen van nieuwe krachten. Het gaat sinds begin dit jaar weer de goede kant op en van een reorganisatie is totaal geen sprake.
In mijn positie kan ik dit dan ook zeker beamen (HRM). Ik vind je reactie dan ook niet professioneel en het leidt dan ook alleen maar tot onrust. Dit is wat wij niet willen en voor Sogeti ook niet voor staat. Wij dragen graag ons gepassioneerd vakmanschap uit en zullen dit ook met volledige overtuiging blijven doen. Sogeti is en blijft een fantastisch bedrijf om voor te werken, iets waar je oprecht trots op mag/moet zijn.

@Sogetist:
Ik kan mij volledig aansluiten bij jouw reactie. Sogeti is een prachtbedrijf! Wij hebben iedereen aan boord kunnen houden, ook tijdens de slechte tijden. Daar gaan wij nu zeker de vruchten van plukken. En dat medewerkers van Uphantis dat niet zien, is vooral pech voor hun.

Het bericht van klokkenluider is waarschijnlijk een rare vorm van jaloers gedrag.

@Sogetist

Dus er is niets waar van de verhalen dat er deze week aan tientallen stafleden is verzocht het mooie bedrijf Sogeti te verlaten?

Beste Sogetisten,

Blijf het "mooie" bedrijf maar verdedigen! Waarschijnlijk zijn jullie dermate geïndoctrineerd dat het "rood" voor de ogen ziet.
Wanneer je eenmaal een staffunctie zal gaan bekleden, ga je merken in hoe ver het bedrijf werkelijk afstaat van hetgeen zij middels de media en introductiedagen presenteren. Een cultuur van regeltjes, ja-knikkers en pleasers, waar mensen die een andere mening/kijk op de zaak hebben keihard worden genegeerd, ook op financieel gebied. Ik ben blij dat ik daar weg ben.

Concreet zijn er contracten niet verlengd of in goed overleg uit elkaar gegaan.
Het staat dus volledig los van gedwongen ontslag of reorganisatie. Er is altijd sprake van natuurlijk verloop.
Sogeti heeft in het verleden bewezen haar medewerkers zeer belangrijk te vinden, tijdens de crisis ook geen ontslagen, en daarom is er dan ook geen reden tot onrust.

Ik krijg net een persbericht onder ogen met daarin de voorgenomen organisatieveranderingen. Het is me wat.

Er zal deze week een persbericht worden verstuurd waarin de organisatieveranderingen bekend gemaakt worden.
Allereerst (ROADSHOWS 10-11) zal het personeel de kans krijgen om alle verhalen te horen en de mogelijkheid krijgen om hierop te reageren.

Nogmaals, er is geen reden tot onrust. Sogeti bekijkt momenteel hoe zij efficiënter kunnen werken en betrekken daar de medewerker in.
De medewerker blijft op de eerste plaats staan.
Sogeti is een bedrijf waar mensen met plezier en hun kennis en vakmanschap aan het stuur zitten en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Sogeti staat voor resultaat!

@Sogetist
Was het maar zo simpel. Volgens mij ligt het na de harde winstdalingen van de afgelopen periode toch wat genuanceerder...

Sogeti Nederland gaat de komende jaren veel werk uitbesteden naar India. Over zeven tot negen jaar zal één op de drie medewerkers vanuit India zijn diensten verlenen aan Nederlandse klanten.

Hiermee komt je 'pakkende' slogan 'Sogeti staat voor resultaat' toch in een iets ander daglicht te staan... En het plezier zal er ook niet groter door worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-14T09:01:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.