SAP bouwt Hana in snel tempo uit

Dit artikel delen:

Nadat SAP al zijn Business Intelligence Warehouse-oplossing naar zijn snelle 'in memory' analytische databaseplatform Hana heeft gebracht (BW on Hana), staan voor dit jaar nog zo'n zestig applicaties op de rol om overgezet te worden. Naar verwachting draaien in de loop van 2012 bij klanten ook al de eerste proefprojecten met 'ECC on Hana' (ECC = Enterprise Core Component), het erp-systeem van SAP.

Klanten kunnen zich voor SAP Hana (High Performance Analytical Appliance) alvast oriënteren op www.experiencesaphana.com. Het Duitse erp-concern zet volledig in op dit nieuwe database-platform. Dat bleek ook weer op het jaarcongres 2012 van de Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG), dat 12 en 13 april plaatvond in het Mecc in Maastricht. Daar claimde Jim Hagemann Snabe, co-ceo van SAP, in zijn presentatie dat Hana in vergelijking met de 'oude' SAP BW-datawarehouseoplossing gegevens gemiddeld vijftien keer sneller laadt en rapportages honderd keer sneller (minutenwerk geworden) samenstelt. Uiteindelijk levert dit een reductie van 20 procent op het beheer en onderhoud op: je hebt minder mensen nodig om het platform in de lucht te houden, aldus de co-ceo.

Investeren

 'Wij willen een belangrijke speler worden op het gebied van 'in memory'-databases', vertelde Hagemann Snabe. 'In de afgelopen vier jaar hebben we onze investeringen verlegd van disk-gebaseerde systemen naar 'in memory based systems'. Dat heeft ons het afgelopen half jaar al 160 miljoen euro omzet opgeleverd. Die omzet zal alleen maar toenemen. Denk maar na: er draaien wereldwijd zo'n 16.000 BW-versies. Die zijn makkelijk over te zetten op het veel snellere Hana-platform. Daar zijn klanten wel voor te porren.'

De 'in memory'-technologie zorgt ervoor dat gebruikers veel sneller grote massa's data ('big data') kunnen opvragen en analyseren dan bij traditionele diskgebaseerde systemen. Daarbij gaat het niet alleen om gestructureerde data maar ook om ongestructureerde data, zoals e-mail, spreadsheets, documenten, video- en audiobestanden, presentaties en informatie uit sociale media. SAP heeft hiervoor Hana als in-memory analytische database-appliance ontwikkeld.

Overzetten

Op de VNSG-dagen gaven medewerkers van SAP presentaties over Hana. Daaruit blijkt dat dit jaar al zo'n zestig applicaties op Hana worden overgezet. Met sommige wordt een koppeling gemaakt, zoals met R, de steeds populair wordende open source statistische software van Revolution Analytics die SAP klanten aanbiedt. Dat SAP Hana nu nog slechts voor een deel is opgebouwd, hoeft niet te betekenen dat klanten er geen voordeel mee kunnen behalen, beweerde Eddy Reimerink van SAP Nederland. 'Nu al kunnen klanten met Hana anders en op een snellere manier hun data analyseren.' Hij verwees naar Provimi, een diervoederbedrijf dat de eerste Nederlandse Hana-implementatie achter de rug heeft en de database-appliance gebruikt voor bi-doeleinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat weinig mensen beseffen dat deze nieuwe technolgie juist vooral nieuwe mogelijkheden schept. Waar voorheen je lang moest wachten op data, kun je nu bijna realtime gaan beslissen. Bij uitstek iets voor de olie-industrie, banken en verzekeringsbedrijven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-16T15:08:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.