Haven Harlingen neemt Portbase in gebruik

Dit artikel delen:
Harlingen

Harlingen met zijn havens

Haven Harlingen heeft gekozen voor het Port Community System (PCS) van Portbase. Dat houdt in dat voortaan alle informatie van bezoekende schepen aan de haven van Harlingen via Portbase loopt. Portbase streeft een volledig dekkend Port Community System na. Harlingen is na Amsterdam en Rotterdam de derde Nederlandse haven die met dit systeem gaat werken. Ook het maritiem loket van Rijkswaterstaat werkt inmiddels met PCS.

Haven Harlingen begon vorig jaar al met de aanpassing van het eigen havenmanagementsysteem cPort. Onlangs zijn de eerste berichten van schepen die de haven aandeden door Portbase rechtstreeks naar cPort gestuurd. Volgens nautisch beheerder van de gemeente Harlingen Dirk Klinkenberg is de overgang naar Portbase een bijna logische stap. ‘We hoeven nu geen dubbel invoerwerk meer te doen en dat scheelt enorm. In de oude situatie kregen we de gegevens per fax aangeleverd en moesten we die vervolgens zelf inkloppen. Dat hoeft nu niet meer. We kunnen ze na controle meteen accepteren. Een absolute win-winsituatie. Qua informatiestromen is het een optimaal systeem. We hoeven zelf geen scheepsgegevens meer op te vragen en te controleren, want wat we van Portbase krijgen aangeleverd is afkomstig uit betrouwbare databases.'

Tevredenheid ook bij Nesta Shipping, een van de twee grote scheepsagenten in Harlingen die werken met PCS. Behalve de douanemeldingen meldt Nesta Shipping nu ook de vertrek- en aankomsttijden via de systemen van Portbase. ‘Het is de best bij ons passende oplossing', zegt directeur Frank Alberda. ‘Het uitvoeren van onze werkzaamheden is makkelijker geworden en we kunnen zo ook tijdwinst boeken.'

Atos

Voor het hosten van het PCS-systeem van Portbase is ict-dienstverlener Atos in maart 2012 aangesteld. Atos stelt systemen beschikbaar waarop PCS gaat draaien en doet het technische beheer van onderliggende platformen als Oracle, Java en Tibco als managed service.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-17T11:53:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.