Be Informed mengt zich in SAP/UWV-zaak

'Muis' uit Apeldoorn verslaat drie erp-olifanten

Dit artikel delen:

Be Informed heeft zich als tussenkomende partij gemeld in het kort geding dat SAP had aangespannen tegen het UWV. SAP wil de gunning aan Be Informed voor het leveren van een softwaresuite tegenhouden. Het UWV zou de aanbieding van SAP niet eerlijk beoordeeld hebben. Volgens Be Informed is de gang naar de rechter door SAP vooral bedoeld om de sterke positie te ondermijnen die het bedrijf inmiddels bij Nederlandse uitvoeringsinstanties heeft opgebouwd.

Tijdens de zitting op 27 juni in de rechtbank Amsterdam voerde de advocaat van Be Informed, de bedrijfsprocesautomatiseerder uit Apeldoorn, aan dat de aan UWV geboden oplossing terecht is geselecteerd als softwaresuite. 'De meedingende partijen moesten tijdens een demonstratie van twee uur stap voor stap laten zien hoe de oplossing gebruikt en beheerd kan worden door medewerkers van het UWV zonder ict-achtergrond. SAP kon dit niet aantonen; de oplossing van Be Informed werkte vlekkeloos'.

Volgens de raadsman is de model-gedreven software, gebaseerd op de natuurlijke taal, van Be Informed de volgende generatie erp-software. Hij wijst er op dat bij het UWV bedrijfsregels vaak moeten worden aangepast door veranderende wetgeving, beleid en praktijk. 'De traditionele erp-pakketten zijn sterk procedureel gericht en in pseudotaal geschreven waarbij er meer configuratie nodig is om regels aan te passen.'

Muis verslaat olifanten

Opmerkelijk is dat Be Informed de aanbesteding voor een softwaresuite bij het UWV gewonnen heeft van de concerns SAP, Oracle (Peoplesoft) en Microsoft. De advocaat sprak dan ook tijdens de zitting over een muis die drie olifanten heeft verslagen. Hij beschouwt het protest van SAP dan ook als een poging om de marktpositie aan te vallen die Be Informed inmiddels heeft opgebouwd. 'Bovendien gaat het om een grote en belangrijke miljoenenopdracht.'

'Muis' Be Informed is sinds 2005 actief en werkt inmiddels voor diverse overheidsinstanties, waaronder uitvoeringsorganisaties als de IND en het CAK. Het bedrijf lanceerde begin dit jaar op basis van zijn business process platform drie standaardoplossingen voor overheidsdiensten gericht op het verlenen en verstrekken van meervoudige uitkeringen, vergunningen en subsidies.

Softwaresuite

Het UWV wil de standaard softwareoplossing inzetten op drie gebieden, vertelde de advocaat van de uitvoeringsinstantie: het bedrijfsregelmanagement (het aanpassen van bedrijfsregels in informatiesystemen, zodat bijvoorbeeld in een nieuwe situatie de hoogte van een uitkering kan worden berekend), het aanleggen van dossiers van cliënten (customer relationship management) en het ondersteunen van de operationele processen over afdelingen heen (zaaksysteemfunctionaliteit). De softwaresuite moet een oplossing zijn voor de mislukte en miljoenenverslindende automatiseringsprojecten rond de WIA en het polisadministratiesysteem.

Niet objectief

SAP voelt zich niet eerlijk beoordeeld tijdens het aanbestedingsproces voor de UWV-softwaresuite. Met name de lage beoordeling die het softwareconcern voor zijn demonstratie kreeg, vindt het bedrijf onterecht. Volgens de advocaat waren er minieme verschillen tussen de oplossingen van SAP en Be Informed en heeft het bedrijf uiteindelijk op een betrekkelijk onbelangrijk criterium verloren. Ook zouden er door UWV procedurefouten zijn gemaakt, waaronder het pas achteraf melden van de wegingsfactoren, terwijl dat vooraf had gemoeten. SAP vordert dan ook een herbeoordeling van de inschrijvingen of een heraanbesteding.

Gekunsteld

De raadsman van het UWV noemt de bezwaren van SAP gekunsteld. Het steekt de uitvoeringsorganisatie dat het na de voorlopige gunning een gesprek met SAP heeft gehad over de bezwaren van SAP en dat het softwarebedrijf de uitleg van het UWV heeft gebruikt om zijn kort geding te onderbouwen. 'De reacties van het UWV zijn uit de context getrokken. Er is ook nooit sprake geweest van een anti-SAP-sentiment onder de beoordelaars.' De raadsman erkent dat er een paar slordigheden zijn geweest tijdens de aanbesteding, maar die zouden geen invloed hebben gehad op het eindoordeel. 'Het UWV is niet afgeweken van de aanbestedingsregels en SAP heeft tijdens het aanbestedingstraject nooit geklaagd, maar komt nu ineens met argumenten achteraf', aldus de raadman van het UWV op de zitting.

Uitspraak is naar verwachting over twee weken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed plan van SAP. Dat is een goed begin van een groot traject. Als ik maar geen Project Manager hoef te zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-28T11:58:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.