SAP verliest rechtszaak om software-order UWV

Weg vrij voor definitief contract met Be Informed

Dit artikel delen:

De rechtbank in Amsterdam heeft alle bezwaren die bedrijfssoftwareconcern SAP in een kort geding tegen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) had aangespannen, van tafel geveegd. SAP eiste dat gunning van het leveren van een softwaresuite door Be Informed aan het UWV zou worden stopgezet. In de aanbesteding zou SAP niet eerlijk zijn beoordeeld. Volgens de rechter is daar geen sprake van geweest.

De uitvoeringsinstantie wil na deze uitspraak zo snel mogelijk het definitieve contract met Be Informed opmaken en ondertekenen. Volgens woordvoerder Wessel Agterhof kan het UWW de komende weken zonder enig voorbehoud de aanbesteding afronden. De rechter heeft ook de eis van SAP verworpen om de afronding van de aanbesteding op te schorten in afwachting van een eventueel hoger beroep. 'We weten niet of er nog een hoger beroep komt, maar daar hoeven we niet op te wachten.'

Voor het UWV gaat het om een grote en belangrijke aanbesteding. De geselecteerde softwaresuite vormt de basis van de grootschalige standaard softwarevernieuwing voor backoffice-operaties die de uitvoeringsorganisatie de komende jaren wil doorvoeren. De softwaresuite wordt ingezet op drie gebieden: het bedrijfsregelmanagement (het aanpassen van bedrijfsregels in informatiesystemen, zodat bijvoorbeeld in een nieuwe situatie de hoogte van een uitkering kan worden berekend), het aanleggen van dossiers van cliënten (customer relationship management) en het ondersteunen van de operationele processen over afdelingen heen (zaaksysteemfunctionaliteit).

Muis en olifant

Aan de finale fase van de aanbesteding deden vier partijen mee: de Apeldoornse bedrijfsprocesautomatiseerder Be Informed en de softwareconcerns SAP, Oracle en Microsoft. Het 'kleine' Be Informed won verrassend de aanbesteding ten koste van de 'grote jongens', al heeft het bedrijf inmiddels al aardig wat overheidsorganisaties (onder andere CAK, IND) geholpen aan de hand van zijn business process platform.

SAP protesteerde tegen de uitslag want het bedrijf voelde zich niet eerlijk beoordeeld tijdens het aanbestedingsproces. Volgens het concern had het UWV fouten in diverse beoordelingen gemaakt, waardoor er geen sprake was geweest van een eerlijke en objectieve gang van zaken. Met name de lage beoordeling die het softwareconcern voor zijn demonstratie kreeg, zat het bedrijf dwars. De rechter vindt echter de conclusie van de beoordelaars, dat de suite van SAP minder beheerbaar en minder gebruiksvriendelijk voor hen was dan die van Be Informed, 'niet onterecht'.

Afgewezen

De rechter merkt in de uitspraak op dat een aanbestedende dienst een zekere mate van beoordelingsvrijheid heeft bij het beoordelen van de inschrijvingen aan de hand van de gunningscriteria. UWV heeft tijdens de aanbesteding een aantal fouten gemaakt maar die zijn tijdens de procedure rechtgezet. De voorzieningenrechter oordeelt dat die fouten geen invloed hebben gehad op de uiteindelijke beoordeling en dat de uiteindelijke gecorrigeerde puntenscore van het UWV in overeenstemming is met het bestek. De bezwaren van SAP zijn op alle punten verworpen; een herbeoordeling of heraanbesteding is niet aan de orde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Deze operatie gaat het UWV rond 5000 banen kosten op het werkbedrijf en de backoffices uitkeren. Waarom horen we daar niemand over. 5000 man die hun baan verliezen, zo waar een enorme inkrimping met alle vervelende gevolgen voor de medewerkers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-12T15:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.