Gino stapt naar rechter om aanbesteding CIZ

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Softwareleverancier Gino spant een kort geding aan tegen Stichting Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het Gronings bedrijf is het niet eens met de spoedaanbesteding die CIZ heeft gebruikt om Cordys te selecteren voor de ontwikkeling van een back-upvoorziening voor zijn primaire systeem dat de indicatiestelling AWBZ-zorg ondersteunt. Gino is ontwikkelaar van dit CIZ-systeem en vindt tevens dat door de berichtgeving over de aanbesteding de indruk is gewekt dat het systeem niet goed werkt.

Naar aanleiding van de berichtgeving in Computable over het contract, met een waarde van 1,5 miljoen euro, tussen CIZ en Cordys stapt Gino naar de rechter. Het bedrijf wil geen commentaar meer geven zolang de zaak onder de rechter is. In een eerdere reactie op het artikel stelde Gino dat er in de ogen van het bedrijf geen noodzaak bestaat voor een spoedaanbesteding en dat het zich afvraagt of deze aanbesteding wel volgens de regels is. 'De continuïteit en de beschikbaarheid van het Gino-systeem is in de afgelopen zes jaar geen enkel moment in gevaar geweest', verklaarde Henk Heemskerk, servicemanager bij Gino.

Het CIZ wil, nu er een juridische procedure loopt, niet ingaan op vragen over de relatie met Gino. Wel meldt woordvoerder Boudewijn Faber: 'Gino maakt bezwaar tegen een aantal keuzes die door het CIZ op automatiseringsgebied worden gemaakt. De directie van het CIZ betreurt het dat de leverancier dit nodig acht, want het CIZ is altijd bereid (geweest) tot een gesprek.'

Het kort geding dient naar verwachting medio augustus in de rechtbank in Utrecht.

Spoed

Cordys, leverancier van business process management (bpm)-software, is geselecteerd zonder dat er een aanbesteding is uitgeschreven. Dat mag in situaties waarin dringende spoed is vereist als gevolg van gebeurtenissen die door de aanbestedende dienst niet konden voorzien.

Volgens CIZ bleek uit een recente analyse dat er een dreiging van uitval van het huidige primaire Awbz-systeem bestaat en dat bepaalde it-functionaliteiten niet langer kunnen worden geborgd. In het gunningsdocument wordt gesproken van 'serieuze gebreken in het huidige it-systeem die door CIZ niet konden worden voorzien.' Volgens het centrum heeft het huidige primaire systeem moeite om de sterk toegenomen automatisering van de bedrijfsprocessen goed op te vangen en is er daarom dringend een redundant systeem nodig.

Uitval van het primaire systeem zonder een vervangende voorziening zou betekenen dat de indicatiestelling AWBZ direct tot stilstand komt. Het CIZ heeft daarop, in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), besloten om de spoedaanbesteding uit te schrijven. De keuze is op Cordys gevallen omdat het CIZ in 2010 de bpm-oplossing van het bedrijf al had gekozen als ontwikkelplatform.

Buitenspel

Gino voelt zich overvallen door deze gang van zaken omdat het niet op de hoogte was van de aanbesteding. Het bedrijf is al jarenlang leverancier van het primaire systeem bij CIZ en vertelde in een eerdere reactie aan Computable dat het geregeld aanbevelingen heeft gedaan om het systeem nog sterker en stabieler te maken. Ook is er een fallback-scenario met redundant systeem aangeboden. Het CIZ is hier nooit op ingegaan, aldus het bedrijf.

Gino-manager Heemskerk vond dat de berichtgeving in Computable ten onrechte de indruk wekt dat er iets mis is met het huidige systeem. Hij ontkent dit en zegt dat de prestatie-afspraken in de service level agreement altijd zijn gehaald. Gino is ook altijd in de veronderstelling geweest dat het samen met CIZ en Cordys zou praten over vernieuwing van het huidige softwareplatform. Het bedrijf krijgt het idee dat CIZ Gino doelbewust op een zijspoor zet en de spoedaanbesteding als middel gebruikt om alleen met Cordys door te kunnen gaan.

Stilgelegd

Bij het CIZ startte in 2008 een omvangrijk vernieuwingsprogramma. In 2010 leidde dat na een aantal aanbestedingen tot gunningen aan Cordys, Chess, Gino, O&I, Furore, Bizz Design en Twijnstra & Gudde. Door veranderingen in de AWBZ en de gevolgen daarvan voor de opdracht van de organisatie, is het vernieuwingstraject begin 2011 stilgelegd. Ook zou het ministerie van VWS ontevreden zijn geweest over de voortgang van het project. Persvoorlichter Geert Koolen zegt na een vraag hierover: 'aangezien de zaak ondertussen onder de rechter is, onthoudt het ministerie zich op dit moment van een reactie.'

Het CIZ indiceert of toetst de aanspraak op AWBZ-zorg. Met een indicatie van het CIZ weten mensen hoeveel zorg, die valt onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, ze kunnen krijgen en in welke vorm. CIZ gebruikt voor de indicatiestelling het programma Gino (Geïntegreerd Informatie Netwerk Ouderenzorg). Dit registratiesysteem is voortgekomen uit softwareonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat vormde de basis van het in 1990 gestarte bedrijf Gino B.V. Het CIZ past binnen het Gino-systeem CIZ-algoritmen toe ter ondersteuning van de indicatiestelling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als de twee bedrijven al zolang een ict-relatie met elkaar hebben kan het nooit zo zijn dat 'plotseling' de primaire bedrijfsvoering in gevaar komt. Daar spelen dus politieke spelletjes een rol.
Mogelijk heeft Gino dit over zichzelf afgeroepen, door dom, onhandig of arrogant gedrag. In dat geval moeten ze maar eens bij zichzelf te rade gaan. Echter CIZ heeft ook behoorlijk boter op zijn/haar hoofd en kennelijk zitten slapen omdat sprake is van 'serieuze bedreigingen die niet konden worden voorzien'
Cordys is daar handig op ingesprongen.
CIZ en GINO: jullie krijgen allebei een 3 voor dom en kinderachtig gedrag.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-13T09:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.