Prodware koopt Qurius voor 18,5 miljoen euro

Dit artikel delen:
Euro

De beursgenoteerde ict-dienstverlener Qurius in Zaltbommel wordt overgenomen door de Franse partner Prodware voor een bedrag van 18,5 miljoen euro. Qurius is in acute financiële problemen gekomen door een ernstige tegenvaller bij zijn Duitse dochteronderneming. Daarnaast speelt de terugval op de Nederlandse markt een rol. Prodware wil door de overname van de kwakkelende Nederlandse dienstverlener de grootste Europese Microsoft Dynamics-partner worden.

Door de overname van Qurius is de dienstverlening aan klanten verzekerd en blijft de kennis binnen het bedrijf behouden. De overname door Prodware betreft alle werkmaatschappijen, inclusief alle medewerkers en contracten met klanten. Door de overname van Qurius telt Prodware 1650 medewerkers, actief in twintig landen in Europa. Op basis van de cijfers van 2011 boekte de combinatie dat jaar een omzet van 180 miljoen euro.

De overname wordt in twee stappen gerealiseerd. De eerste stap omvat de overdracht van de activiteiten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor een bedrag van zes miljoen euro. Daarvan wordt 2,5 miljoen euro betaald in contanten en 3,5 miljoen euro in aandelen Prodware. De contanten zijn nodig om een faillissement van Qurius te voorkomen.

In een tweede stap draagt Qurius de dochters in Nederland, Tsjechië en de dochtermaatschappij QIPtree over voor 12,5 miljoen euro. Hiervan betaalt Prodware een miljoen in contanten, twee miljoen euro in aandelen Prodware en 9,5 miljoen euro door het overnemen van schulden. Qurius wil de eerste stap zo snel mogelijk zetten, de tweede stap volgt op een extra aandeelhoudersvergadering op 4 oktober 2012.

Beter bod

Als een andere partij een beter bod uitbrengt dan Prodware, kan de tweede stap van de overname worden afgeblazen. In dat geval gaan Qurius Nederland, Tsjechië en QIPtree naar een andere partij. Voorwaarde daarvoor is wel dat het alternatieve bod minimaal 1,5 miljoen euro hoger is dan dat van Prodware. Het bod moet uiterlijk worden uitgebracht op maandag 17 september 2012. Bovendien moet de raad van commissarissen besluiten dat het bod werkelijk voordeliger is voor alle belanghebbenden, zoals aandeelhouders en medewerkers. Prodware heeft het recht het hogere bod te evenaren.

Adviseur Kevin Driesen van het ict-team van corporate finance bureau Mazars Berenschot beoordeelt de overname vanaf de zijlijn als ‘een nette oplossing, vooral voor het behoud van de werkgelegenheid en de verplichtingen aan crediteuren. Bovendien begrijp ik dat als een andere partij een hoger bod uitbrengt, aandeelhouders als nog kunnen besluiten met die partij in zee te gaan.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-31T09:33:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.