Ctac zet verlies om in winst

Dit artikel delen:
Henny Hilgerdenaar

Ctac-ceo Henny Hilgerdenaar

De beursgenoteerde SAP-dienstverlener Ctac in Den Bosch heeft de eerste helft van 2012 afgesloten met een winst van 0,5 miljoen euro. Een jaar eerder boekte het bedrijf nog 1,4 miljoen euro verlies. In dat verlies zat wel een reorganisatiebedrag van een miljoen euro. De omzet steeg in de eerste zes maanden van 2012 met 9 procent naar 39,6 miljoen euro.

Over het eerste kwartaal van 2012 boekte Ctac al een winst van zeven ton. Toch is Ctac-ceo Henny Hilgerdenaar niet ontevreden met het geboekte halfjaarresultaat. Hij wijst erop dat het tweede kwartaal voor een ict-dienstverlener doorgaans een moeilijk kwartaal is: ‘Traditioneel wordt het tweede kwartaal negatief beïnvloed door veel vrije dagen en daardoor minder facturabele consultancyuren'. Ctac haalt bijna driekwart van zijn omzet uit consultancy.

Voor wat betreft de vooruitzichten voor heel 2012 verwacht Ctac de opgaande lijn te kunnen voortzetten. ‘Maar onder de huidige marktomstandigheden is het moeilijk een harde voorspelling te doen', zegt Hilgerdenaar.

De stijging van de omzet deed zich voor bij alle bedrijfsonderdelen. Naast die in Nederland, droegen ook de activiteiten in België naar rato bij aan de omzet en het resultaat. De personeelskosten liepen met twee ton op van 20,8 miljoen euro naar 21 miljoen. Bij Ctac werkten aan het einde van het tweede kwartaal 482 mensen, tegen 511 op hetzelfde moment een jaar eerder.

Dure externen

De winstgevendheid van de onderneming steeg met 5 procent minder sterk dan de omzet (9 procent). Ctac verklaart de relatief hogere kosten uit de stijging van de consultancyomzet. Die kwam voor een deel voor rekening van dure, ingehuurde krachten. De relatief duurdere externen drukten de winstgevendheid van die extra omzet.

Hilgerdenaar benadrukt vast te houden aan de strategie om alle bedrijfsonderdelen kritisch te beoordelen op rendement, cash-genererend vermogen en aansluiting op de algehele strategie van Ctac. Op 31 mei 2012 verkocht het bedrijf zijn aandelen in de Business One-dienstverlener Meridian in Leeuwarden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-30T10:45:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.