Ctac breidt cloud uit met applicatielaag

Ict-dienstverlener Ctac introduceert een nieuw cloudconcept dat ook is toegerust om SAP- en Microsoft Dynamics-applicaties van klanten op een schaalbare en flexibele manier te laten draaien. Het zogeheten cCloud 2.0-platform omvat datacenter- en servercapaciteit, besturingssystemen, opslagcapaciteit, back-up & recovery en archivering. Klanten betalen naar gebruik. Volgens Ctac richt cloud computing zich nog sterk op de infrastructuur en veel minder op de applicatielaag.

Ctac levert en ondersteunt brancheoplossingen gebaseerd op SAP en Microsoft Dynamics aan de detailhandel, vastgoedmarkt, grootzakelijke markt en liefdadigheidsinstellingen. Ctac startte twee jaar geleden met het leveren van clouddiensten. Het bedrijf zet nu een volgende stap door een platform te bieden waarop applicaties draaien die geoptimaliseerd zijn voor de cloud.

Henny Hilgerdenaar, bestuursvoorzitter van Ctac, vertelt dat het nieuwe cloudconcept is ontwikkeld op basis van de ervaring van het bedrijf met 230.000 nationale en internationale gebruikers van SAP, Microsoft en andere systemen. 'Met cCloud2.0 zet Ctac een innovatieve stap in het flexibel en schaalbaar leveren van server- en opslagcapaciteit. Onze klanten kunnen met het cloudconcept substantiële besparingen realiseren zonder zelf te moeten investeren'.

Verschalen

Volgens Leon Van Den Bogaert, directeur managed services bij Ctac, is er inmiddels met infrastructure-as-a-service (iaas) en platform-as-a-service (paas) de nodige ervaring opgedaan, maar zijn voordelen van cloud computing op deze vlakken nog niet echt doorvertaald naar de applicatiekant. 'Veel klanten willen weten hoe zij applicaties die in de cloud draaien kunnen integreren met de systemen die ze nog in huis hebben draaien. Ook het verschalen van een applicatieplatform is vaak nog een probleem.'

De ict-dienstverlener ontwikkelde met het oog hierop een eigen framework met een enterprise service bus als communicatie-backbone. Dit standaard framework regelt ook de communicatie met mobiele apparaten en big data-oplossingen. 'Onze enterprise service bus biedt allerlei stekkers waarmee de applicaties 'cloud-aware' kunnen draaien. Mocht er bijvoorbeeld iets in de infrastructuur veranderen dan wordt dat direct meegenomen naar de applicaties.'

Stekkers

Van Den Bogaert licht verder toe dat de stekkers van de service bus aansluiten op een private en public cloud en een on premise omgeving. Klanten kunnen via een self service portaal hun applicaties in de cloud bereiken. De diensten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar op basis van betaal naar gebruik (pay-per-use -model). Daardoor kunnen de besparingen voor klanten oplopen tot dertig procent ten opzichte van traditioneel gebruik, beweert Ctac. 'Neem als voorbeeld het maken van een systeemkopie van een SAP of Dynamics-oplossing. Dat wordt niet vaak gedaan, omdat het voor klanten een kostbare actie is. In onze cloud kunnen ze het via hun portaal zelf', aldus Van den Bogaert.

Nieuwe klanten

De Ctac-cloud 2.0 draait in een ISO 27001/9001-gecertificeerd virtueel datacenter in de Telecity Groep in Schiphol-Rijk (met een backuplocatie in Amsterdam). De eerste gebruikers van cCloud2.0 zijn Aldipress, DTZ Property Management, Mammoet en Nikon Europa. Het gaat om SAP-klanten van Ctac, al hebben bedrijven, zoals Aldipress, ook Microsoft-bedrijfssoftware draaien. Ceo Hilgerdenaar denkt niet dat het pay-per-use-model voor Ctac een inkomstenderving betekent. 'Naast bestaande klanten verwacht ik dat wij voor cCloud 2.0 meer nieuwe klanten kunnen werven.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-11T08:30:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.