Wonen Limburg kiest voor SAP-systeem Aepex

Corporatie ziet af van NCCW en de Corporatie Cloud

Dit artikel delen:
Handen schudden

De Limburgse woningbouwcorporatie Wonen Limburg uit Roermond vervangt zijn NCCW-systemen door het op SAP gebaseerde product Aetrium van Aepex uit Gorinchem. Met de overstap is NCCW een van zijn grootste klanten kwijt. Bovendien ziet het af van de Corporatie Cloud van NCCW, waarvan het een van de pilotgebruikers was. De corporatie - goed voor 24.000 woningen, garages, bedrijfspanden - wil Aetrium op 1 oktober 2013 als nieuw primaire systeem in gebruik nemen.

Woningbouwcorporatie Wonen Limburg is ontstaan uit diverse fusies van corporaties. Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van het samenvoegen van zes kantoren naar één organisatie met daarbij een ingrijpende verandering van taken en functies. Om deze nieuwe organisatie goed te ondersteunen wil de corporatie een standaard-erp-oplossing invoeren.

Wonen Limburg gebruikte het primaire systeem BIS van NCCW, maar op directieniveau werd uiteindelijk voor SAP gekozen. In een kort selectietraject legde de corporatie referentiebezoeken af aan andere corporaties die al oplossingen gebruiken van de SAP VAR-vastgoedpartners Ctac, Mybrand en Aepex. De keuze viel op het Aetrium-product van Aepex. Wonen Limburg heeft zich laten begeleiden door Jos Vervoort van adviesbureau AvW2.

Managing partner Ger Lanjouw van Aepex laat weten dat uit de keuze voor Aepex opnieuw blijkt dat de corporatiemarkt zich meer en meer openstelt voor de mogelijkheden die de SAP-oplossingen bieden.

Corporatie Cloud

Algemeen directeur Wibo Pollmann van NCCW betreurt het dat Wonen Limburg het BIS-systeem inruilt voor een SAP-oplossing. Hij zegt geen problemen te hebben met de keuze voor een andere partij, maar vindt zo'n overstap onzin. Volgens hem schiet je er in de regel niets mee op om het ene werkende primaire systeem te vervangen door een ander werkend systeem. 'Wonen Limburg investeert een hoop geld in een systeem waarmee ze over een jaar bijvoorbeeld ook de huurprolongatie kunnen starten. Maar dat konden ze al. Het is jammer dat corporaties nog steeds niet goed beseffen dat ze moeten uitzoeken welk rendement zo'n investering in primaire software over een paar jaar echt oplevert.'

Volgens de NCCW-directeur zijn er bij een corporatie gemiddeld 32 hoofdprocessen te onderscheiden; de helft hiervan wordt ondersteund door een primair systeem, de andere helft door gespecialiseerde systemen. 'Wanneer je deze hele cirkel in een cloudomgeving hangt met aan de bovenkant business management software om de processen aan te sturen en aan de onderkant goede integratietools, kun je blijven werken met je huidige systemen en zijn processen veel efficiënter in te richten.'

NCCW heeft met bpm-leverancier Cordys zo'n procesmodel ontwikkeld dat binnen een cloudomgeving wordt aangeboden: de Corporatie Cloud. Wonen Limburg probeerde samen met de Woningstichting Wageningen en Tablis Wonen als eerste dit cloudconcept uit. Pollmann stelt dat de corporatie niet verder is gegaan dan 'de zandbak-fase' en toch voor een nieuw primair systeem heeft gekozen. Hij wijst erop dat Wonen Limburg over een tijdje toch de Corporatie Cloud zou kunnen gebruiken. 'In onze Cordys-cloudomgevingen kunnen op termijn ook andere primaire systemen dan die van NCCW draaien.'

De samenwerking tussen NCCW en Cordys was onlangs goed voor een Partner van het jaar-award tijdens de uitreiking van de Computable Awards 2012.

Procesmatiger

Wonen Limburg verwacht met de SAP-toepassing juist procesmatiger te kunnen werken en daardoor de basisadministratie te verbeteren. 'Uiteindelijk zijn we ook in staat om huurders toegang te geven tot ons systeem om gegevens in te zien en te muteren en om bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden bij ons te initiëren', stelt directeur bedrijfsondersteuning Marty van Dam. Verder beweert de corporatie dat de jaarlijkse kosten van de primaire applicaties door de invoering van een standaardoplossing lager gaan uitvallen ten opzichte van de huidige situatie.

Wonen Limburg zegt met Aepex geen traditionele klant/leverancier-relatie te zijn aangegaan, maar een partnerschap waarbij beide partijen moeten investeren in een goed eindresultaat. SAP Nederland ondersteunt het implementatietraject door de blauwdruk van het in te voeren systeem en het projectmanagement te toetsen. Op deze manier moeten de kwaliteit geborgd en de risico's verlaagd worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Corporatieland ligt al onder vuur door onverantwoorde uitgaven. Geld van de huurders wordt in een ondoorzichtig proces gestoken i.p.v. voor onderhoud en energiezuinige huizen te steken.
Het heeft inderdaad weinig zin om het ene primaire proces door het andere te vervangen. Het argument dat huurders toegang tot het systeem kunnen krijgen en onderhoudswerkzaamheden kunnen initiëren, is uitermate zwak want dat kan met elke systeem nu al. Ook het feit dat het meer dan een jaar duurt om het systeem om te ruilen geeft al aan dat er veel geld van de huurders mee gemoeid is. Een nieuw Vestia-schandaal?
Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) zou hier beter op moeten toezien, want zij draaien, samen met de andere corporaties op voor de verliezen.

Voorzitter Bewonerskern Pre Wonen Zuid Kennemerland

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-11T11:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.