Wolters Kluwer met stip in top 10 Truffle 100

Europese software-industrie groeit fors door in 2011

Dit artikel delen:

Informatieconcern Wolters Kluwer is de hoogstgenoteerde Nederlandse notering in de nieuwe Truffle 100, het overzicht van de honderd grootste Europese softwarefirma's. Het bedrijf staat op plek 9, daar waar het in 2011 debuteerde met een 62ste plek. Andere 'Oranje'-noteringen zijn Unit 4, Centric, Gemalto, Exact, debutant TSS, Afas en Cordys. De top 100 van de Europese software-industrie noteerde in 2011 een totale omzet van 37,2 miljard euro, een toename van 20 procent in vergelijking met 2010 (30,9 miljard euro).

De lijst wordt samengesteld door de Franse investeringsmaatschappij Truffle Capital, met hulp van de analistenbureaus IDC en CXP. Vergeleken met een jaar geleden is er aan de top van de Truffle 100 niets veranderd. SAP heeft met een totale softwareomzet van 13,96 miljard euro een straatlengte voorsprong op de nummers twee, Dassault Systemes (1,77 miljard euro), en drie, Sage (1,46 miljard euro).  Daarna completeren Wincor Nixdorf, Hexagon, Software AG, Asseco Group, Datev, Wolters Kluwer en Swift de top tien.

De positie van Wolters Kluwer is verrassend. In de Truffle 100 van 2011 debuteerde het informatieconcern met een plek op nummer 62. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel softwareovernames gedaan; ook in 2011 was Wolters Kluwer actief met aankopen van Lexi-Comp, Twinfield, TAS (tms), Toppower en Legal Intelligence.

Debutant

Was Wolters Kluwer in 2011 een Nederlandse nieuwkomer, dit jaar is die eer weggelegd voor Total Specific Solutions (TSS). Computable had al eerder aan Truffle Capital gevraagd waarom dit bedrijf, met werkmaatschappijen als PinkRoccade Healthcare, PinkRoccade Local Government, Everest, KZA, Yonder, Co-Maker, Tass en Pharmapartners, niet in het overzicht stond.  In de editie van 2012 start TSS met een 47ste plaats.

Naast deze twee partijen telt de Truffle 100 in 2012 nog zes andere Nederlandse vermeldingen:  Unit4 (plek 12; was 11), Centric (22, was 47), Gemalto (30, was 36), Exact (36, was 24), Afas (blijft op 85) en Cordys (91, was 89). Met een vermelding meer dan in 2011 eindigt Nederland in het landenklassement net als in 2011 op de vierde plek  met een totale omzet van 2,19 miljard euro omzet. Daarmee zijn de acht Nederlandse softwarebedrijven goed voor 5,9 procent van de Europese softwareomzet. De top drie bestaat uit Duitsland, Engeland en Frankrijk; Zweden volgt met een gezamenlijke omzet van 2,16 miljard euro Nederland op de voet. Deze top 5 van het landenoverzicht is goed voor 86 procent van de omzet (zo'n 32 miljard euro) uit de top van de Europese software-industrie.

Weinig ondersteuning

Volgens Bernard-Louis Roques, algemeen directeur en mede-oprichter van Truffle Capital, laat de editie van 2012 opnieuw zien dat de Europese software-industrie een dynamische en sterke sector is die zich uitstekend overeind houdt in de huidige crisistijden. Roques wijst erop dat de sector in Europa inmiddels werkgelegenheid biedt aan zo'n zestigduizend ontwikkelaars, programmeurs en andere softwarespecialisten, een groei van meer dan 60 procent over de laatste zes jaar.

Ook wijst de Truffle-topman op de grote investeringsbereidheid: in 2011 investeerde softwarebedrijven 5,7 miljard euro in innovatie. Roques vindt echter dat er in Europa te weinig aandacht is voor het succes van de softwaresector. Hij roept regeringen op in hun industriepolitiek softwarebedrijven veel meer te ondersteunen, bijvoorbeeld via gunstige belastingmaatregelen om R&D te kunnen aftrekken en stimuleringsfondsen voor vernieuwing. Desondanks verwacht hij dat de sector in 2013 opnieuw zal groeien, naar verwachting tussen de 5 en 15 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-08T15:54:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.