Alert eist Ernst & Young-rapport van ziekenhuizen

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Alert, de Portugese leverancier van ziekenhuissoftware, vraagt via de rechter meer informatie op van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en het Twee Steden Ziekenhuis. Het betreft een rapport van Ernst & Young, projectstukken en vergadernotulen. Doel is om zich beter te kunnen verdedigen in de rechtszaak waarin de twee Brabantse ziekenhuizen een miljoenen schadeloosstelling eisen voor de mislukte invoering van nieuwe software. Volgens de twee ziekenhuizen is dit een bewuste tactiek om tijd te rekken en gaat het om een 'fishing expedition'.

Aanleiding voor de rechtszaak en de schadeclaims is het faliekant mislukken van beider automatiseringsprojecten waarbij Alert een nieuw ziekenhuisinformatiesysteem annex elektronisch patiëntendossier (epd) zou invoeren. Het JBZ zegde in oktober 2011 het contract op; Twee Steden deed dat een maand later. Tot een werkend systeem is het nooit gekomen. Er was steeds sprake van vertraagde oplevering en niet-werkende functionaliteit. Het bleek erg veel moeite te kosten om de Alert-software aan te passen op de werkwijze van de Nederlandse ziekenhuizen en wet- & regelgeving. Ook verliep de communicatie met het Portugese bedrijf moeizaam.

Schadeclaim

Beide ziekenhuizen stellen Alert verantwoordelijk voor het in gebreke blijven van verplichtingen en zijn naar de rechter gestapt voor een schadeclaim. Overigens zijn ook de implementaties bij de andere ziekenhuizen Bernhoven en Atrium, die ook kozen voor Alert, mislukt. Ook die ziekenhuizen hebben een schadeclaim ingediend of gaan dat nog doen. Onduidelijk is hoe hoog de claims zijn maar volgens een schatting lopen ze in totaal in de tientallen miljoenen.

Alert is een digitaal ziekenhuisinformatiesysteem dat de papieren administratie vervangt. In het systeem vindt de medische en verpleegkundige verslaglegging plaats, maar ook de planning en voortgangsbewaking van de zorg en de communicatie tussen de diverse zorgverleners. Alert is van origine een Portugees systeem dat op de Nederlandse zorgpraktijk moest worden aangepast. Het systeem is ontwikkeld door een arts.

Rechtbankverslag

Computable volgde de rechtszaak tussen JBZ, het Twee Steden Ziekenhuis en Alert. Lees daarom ook het rechtbankverslag 'JBZ en Twee Steden: Alert vertraagt bewust rechtszaak'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-16T11:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.