Ctac keert terug in zwarte jaarcijfers

Ict-dienstverlener Ctac lijkt het lek boven te hebben. Na een aantal moeilijke jaren zag het bedrijf de omzet in 2012 met 9 procent stijgen van 73 miljoen euro (2011) naar 79,9 miljoen euro. Ctac wist het verlies van 12,7 miljoen euro in 2011 om te buigen naar een kleine plus van achthonderdduizend euro vorig jaar. Bestuursvoorzitter Henny Hilgerdenaar waarschuwt nog wel voor te veel optimisme: ook in 2013 blijven volgens hem de marktomstandigheden lastig.

Van de omzet kwam het grootste deel van de consultancytak (60,2 miljoen); de verkoop van software en onderhoudsdiensten waren goed voor respectievelijk 6,9 miljoen en 6,3 miljoen. De post overige omzet, waaronder bijvoorbeeld detachering en SAP Business One-activiteiten vallen, bedroeg 6,5 miljoen euro. De eliminatie van activiteiten kostte het bedrijf vorig jaar wel 4,8 miljoen aan omzet. Ctac boekte in 2012 een omzet van 65,9 miljoen euro in Nederland, 15,8 miljoen euro in België en drie miljoen euro in overige landen.

Aangescherpt

Ctac levert en ondersteunt brancheoplossingen gebaseerd op SAP en Microsoft Dynamics aan de detailhandel, vastgoedmarkt, grootzakelijke markt en liefdadigheidsinstellingen. Het bedrijf biedt sinds oktober vorig jaar een platform aan waarop applicaties draaien die geoptimaliseerd zijn voor de cloud.

Volgens bestuursvoorzitter Henny Hilgerdenaar wist Ctac de stijgende lijn die zich inzette vanaf het vierde kwartaal van 2011, vast te houden in 2012. Het bedrijf is afgestapt van de focus op het bedienen van grotere bedrijven en biedt voor de gekozen markten en kennisgebieden ict-oplossingen. Branchespecialisme prevaleert daarbij boven de grootte van de klant. De top van het bedrijf stuurt de organisatie strakker aan en grijpt direct in indien de winstgevendheid onder druk komt te staan. Wel merkte de ceo dat er nog steeds sprake is van moeilijke marktomstandigheden waardoor de marges onder druk staan. Hilgerdenaar verwacht dat deze situatie zich in heel 2013 zal blijven voordoen.

Ingrijpen

Het bedrijf voerde eind 2011 een aantal kostenbesparende maatregelen door, waaronder het overstappen op leasing van hardware. De afschrijvingen daalden onder andere daardoor van 2,4 miljoen in 2011 naar 1,5 miljoen euro in 2012. Het aantal medewerkers (fte) bedroeg eind 2012 438, tegenover 461 eind 2011. Van de vertrokken medewerkers werkten er twaalf bij de in 2012 afgestoten onderdelen Meridian en Healtcare. Ook in 2013 zal Ctac niet schuwen om bedrijfsonderdelen te verkopen die onvoldoende potentieel hebben of niet meer passen bij de kernactiviteiten, laat Hilgerdenaar weten.

Vlekkeloos

Verder verminderde Ctac de bankschuld met 1,6 miljoen tot 4,5 miljoen euro eind 2012. Het wist ook de solvabiliteit (eigen vermogen/vreemd vermogen) te verbeteren van 16,3 procent naar 17,5 procent ultimo 2012.

Medio 2012 verhuisde Ctac nog naar een nieuw gehuurd pand langs de A2 in Den Bosch. Dat verliep vlekkeloos, aldus Hilgerdenaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-15T10:47:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.