ING Bank benoemt Van Kemenade tot CIO

kemenade

ING Bank-cio Ron van Kemenade

Ron van Kemenade is eind februari 2013 met onmiddellijke ingang benoemd tot chief information officer (cio) bij ING Bank in Amsterdam. Hij krijgt daarmee de verantwoording voor alle ict binnen ING wereldwijd. Van Kemenade heeft ruim twintig jaar ervaring in ict-functies binnen de financiële dienstverlening en internetbranche. ING is de grootste ict-werkgever van Nederland.

De benoeming van Van Kemenade volgt op het vertrek van cio Steve van Wyk, die in begin januari 2013 overstapte naar de Amerikaanse branchegenoot PNC. Van Wyk werkte bijna zeven jaar voor ING. 

Van Kemenade kwam in 2003 in dienst bij Postbank, één van de voorlopers van ING Bank. In de jaren daarna vervulde hij verschillende functies binnen de bank, waaronder die van directeur productmanagement bij ING Nederland en chief operations officer bij het onderdeel Retail Banking Benelux. Tot zijn benoeming als cio van ING Bank vervulde hij die rol bij het bedrijfsonderdeel ING Nederland.

Daar was Van Kemenade onder andere betrokken bij de integratie van de ict-systemen van ING en de Postbank. Vervolgens was hij betrokken bij de ontvlechting van de ict-systemen van het bank- en verzekeringsbedrijf, vooruitlopend op de verzelfstandiging van de verzekeringsactiviteiten. Ook was hij een drijvende kracht achter de flexibilisering van de ict-organisatie en het terugbrengen van de focus op de dienstverlening aan de eindklanten, de rekeninghouders van de bank.

Itil 3

Van Kemenade staat erom bekend zijn mening niet onder stoelen of banken te steken. Zo vond hij in 2011 Itil 3 nog te complex, waarop hij besloot dat de bank versie twee van het referentiekader voor ict-processen blijft gebruiken.

De post die Van Kemenade achterlaat wordt per 1 april 2013 opgevuld door Peter Jacobs. Hij was als directeur applicatiemanagement al sinds eind 2009 lid van het managementteam van de ict-organisatie van ING Nederland. Eerder werkte hij bij het organisatieadviesbureau McKinsey. Op het hoogtepunt van de internetbubbel liep Jacobs stage bij Sun Microsystems.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En nu maar hopen dat hij zich opstelt als een echte CIO, dat wil zeggen dat hij zich vanuit businessperspectief bezig gaat houden met de informatie die het concern nodig heeft en discussies over ITIL v2 of ITIL v3 overlaat aan zijn IT-managers.

Helaas zijn nog veel CIO's in werkelijkheid CITO's. Een mooie uitdaging voor Ron om dat anders en beter te gaan doen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-02T11:40:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.