EIB versterkt Amadeus lening van 150 miljoen euro

Automatiseerder steekt geld in ontwikkeling reisreserveringssystemen

Dit artikel delen:

Amadeus-kantoor in Nice

Amadeus ontvangt van de European Investment Bank (EIB) een ongedekte lening van honderdvijftig miljoen euro met een looptijd van negen jaar om onderzoeks- en ontwikkelactiviteiten te financieren. De leverancier van software en ict-oplossingen aan de reis- en toeristenbranche gaat het kapitaal gebruiken voor de financiering van R&D in zijn Distribution-businesslijn tussen 2013 en 2015. Daarbij gaat het om reisreserveringssystemen voor zowel tussenpersonen als aanbieders van reizen, zoals luchtvaartmaatschappijen, hotels en spoormaatschappijen.

De Europese investeringsbank, de lange-termijn-financieringsinstelling van de Europese Unie (EU), heeft deze lening verstrekt aan Amadeus IT Group, dochteronderneming van Amadeus IT Holding. De lening is een aanvulling op een eerdere negenjarige lening van tweehonderd miljoen euro die Amadeus vorig jaar mei van de EIB ontving. Dit krediet gebruikt de automatiseerder voor de financiering van R&D-activiteiten in de IT Solutions-businesslijn tussen 2012 en 2014.

Investeren

Amadeus zegt dat het tussen 2004 en 2012 circa 2,4 miljard euro heeft gestoken in innovatieve reistechnologische oplossingen. In 2012 was dat bijvoorbeeld 414 miljoen euro, wat neerkomt op 14,2 procent van de omzet vorig jaar. Amadeus heeft wereldwijd zestien R&D-centra, waar 4500 mensen werken. De meeste ervan zijn gevestigd in Europa, waaronder het centrale lab in Nice, plus centra in Londen, Antwerpen, Aken, Frankfurt, Straatsburg en Warschau.

In de afgelopen jaren investeerde Amadeus vooral in extreem hoge prestaties van transactieverwerkingen onder strikte systeembeschikbaarheid en betrouwbaarheidseisen; informatiewinning uit zeer grote databases; supersnelle reiszoekmachines; multi-channel klantenservice-applicaties (agent desktop, web, kiosk, mobiel, tablets) en het gebruik van open systemen.

Amadeus Altéa Suite

Het bedrijf noemt als voorbeeld van de succesvolle R&D aanpak de ontwikkeling van Amadeus Altéa Suite, een community-based it-platform voor luchtvaartmaatschappijen dat bestaat uit de drie modules reservering, voorraadbeheer en vertrekcontrole. Dit platform wordt momenteel door honderdtien luchtvaartmaatschappijen gebruikt.

De Amadeus groep heeft wereldwijd zo'n tienduizend mensen in dienst. Het bedrijf behaalde in 2012 een omzet van 2,9 miljard euro met een brutowinst van 1,1 miljard euro. Amadeus staat genoteerd aan de effectenbeurs van Spanje. In Nederland is KLM een belangrijke klant als gebruiker van systemen voor verkoop- en reserveringsactiviteiten. Daarbij maakt de luchtvaartmaatschappij steeds meer gebruik van de Amadeus Altéa Suite waarvoor moederbedrijf Air France-KLM heeft gekozen.

EIB en kredietverlening

De EIB is eigendom van de EU-lidstaten en heeft als opdracht meegekregen om de leenactiviteiten aanzienlijk te intensiveren in de periode 2013-2015 om het groeiherstel in Europa te ondersteunen. De komende drie jaar heeft de bank zestig miljard euro extra in kas om duurzame groei en werkgelegenheid te bevorderen. De jaarlijkse kredietverlening komt daarmee op zo'n 65-70 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-08T08:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.