SAP stopt in 2014 met duobaan aan de top

Dit artikel delen:

Vanaf mei 2014 staat er bij SAP weer één kapitein aan het roer: de Amerikaan Bill McDermott. In die maand treedt Jim Hagemann Snabe, nu nog co-ceo van het Duitse softwareconcern, toe tot de raad van commissarissen. Mits hij de steun krijgt van minimaal 25 procent van de aandeelhouders op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering die dan wordt gehouden. De 47-jarige Deen zegt na ruim twintig jaar bij SAP te hebben gewerkt toe te zijn aan nieuwe stap in zijn loopbaan waarbij hij meer tijd kan doorbrengen met zijn familie.

Het duo Bill McDermott en Jim Hagemann Snabe kwam in februari 2010 aan het roer te staan, na het wegsturen van topman Leo Apotheker die in conflict raakte met klanten. Apotheker zou te weinig affiniteit hebben gehad met de kern van het bedrijf: de ontwikkeling van bedrijfssoftware. Zijn vizier was te veel gericht op de verkoop. Toen Apotheker ten tijde van de economische crisis de onderhoudstarieven wilde verhogen, schoot dit bij veel SAP-klanten in het verkeerde keelgat.

Met de komst van de co-ceo's Jim Hagemann Snabe (voorheen hoofd-productontwikkeling) en Bill McDermott (voormalig verkoopdirecteur van de buitendienst) zou de nadruk weer meer op productontwikkeling zijn komen te liggen. Nadat Hagemann Snabe was benaderd om de nieuwe topman te worden was zijn voorstel om die post met z'n tweeën te delen en er ook iemand neer te zetten met veel commerciële ervaring. Dat werd McDermott.

Verlenging

De resultaten van SAP zijn onder het topduo in ieder geval redelijk tot goed te noemen. De omzet in 2012 steeg van 14,2 miljard (2011) naar 16,2 miljard euro, al zakte de nettowinst van 3,4 miljard (2011) naar 2,8 miljard euro.

Opvallend is dat de co-ceo's medio 2011 nog bijtekenden tot eind juni 2017. De contractverlening moest continuïteit uitstralen. Hagemann Snabe heeft zich tot bedacht, al blijft hij straks in zijn rol als commissaris nog wel betrokken bij het softwareconcern.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-23T11:27:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.