Implementatietak Be Informed is failliet

Directeur Hoogenberg verwacht snel een doorstart te realiseren

Dit artikel delen:
Failliet

De Apeldoornse bedrijfsprocesautomatiseerder Be Informed heeft zijn implementatie-organisatie, ondergebracht in Be Informed BV, failliet laten verklaren. Er werken ruim honderd mensen bij deze tak. Hoge investeringskosten in combinatie met uitgestelde opdrachten brachten het bedrijf in financiële problemen. De productondersteunende en buitenlandse activiteiten vallen buiten het bankroet. Samen met de curator bespreekt directeur Rik Hoogenberg met een aantal buitenlandse investeerders de mogelijkheden voor een doorstart.

Rik Hoogenberg, eigenaar en algemeen directeur, hoopt binnen een à twee weken te kunnen melden met welke investeerder Be Informed BV kan doorstarten. 'We zijn met een paar partijen in gesprek om een steviger financieel fundament onder de organisatie te leggen.' Hij stelt dat het faillissement onafwendbaar was. 'Er kwamen te weinig inkomsten binnen doordat orders werden uitgesteld of uitbleven, terwijl we veel geld hadden gestoken in onze producten en oplossingen.'

Hoogenberg was al langer bezig met het aantrekken van extern kapitaal, maar het lukte niet. 'De banken zijn niet erg vrijgevig en ook onze business partners, systeemintegratoren als Ordina, Sogeti en Capgemini, verkeren momenteel niet in de gunstige omstandigheden om in te stappen. Bovendien zijn dat ook dienstverleners en geen productleveranciers. We hebben geprobeerd zo lang mogelijk door te gaan, maar uiteindelijk bereikten we het punt dat draconische maatregelen nodig waren.'

Optimistisch

De directeur benadrukt dat de ondersteuning aan klanten doorgaat. Ook de buitenlandse activiteiten die Be Informed de laatste paar jaar ontplooiden, vallen buiten het faillissement. Maar de Be Informed BV beslaat met ruim honderd man wel het overgrote deel van het bedrijf. Hij beseft dat het een vervelende situatie is voor klanten en met name het personeel dat nu in grote onzekerheid verkeert of er een of twee weken nog wel werk is in een eventuele doorstart. Hoogenberg toont zich hierover wel optimistisch: 'We hebben een mooi product in huis met veel potentie, maar de omstandigheden zitten niet mee. De loyaliteit van onze medewerkers is groot. Er was tot nu heel weinig verloop en ik hoop ze snel een doorstart te kunnen presenteren.'

Een paar maanden geleden viel nog het onbevestigde gerucht te beluisteren dat softwareconcern SAP met Be Informed in gesprek was over een overname. Hoogenberg kan zich voorstellen dat SAP belangstelling heeft om het bedrijf te kopen maar zegt dat er nu niet met SAP wordt gepraat. 'Onze insteek is zelfstandig te kunnen blijven opereren met steun van een investeerder.'

Slimme oplossingen

Het Apeldoornse Be Informed (omzet 2012: 23 miljoen euro, nettowinst 1,2 miljoen euro) wordt gezien als een slimme club die zichzelf goed weet te verkopen en in de publieke sector de afgelopen jaren aansprekende successen heeft geboekt met opdrachten voor overheidsinstanties als het UWV, de IND, het CAK, het Kadaster en het EPO (European Patent Office). Het bedrijf lanceerde begin 2012 op basis van zijn modelgedreven business process platform drie standaardoplossingen voor overheidsdiensten gericht op het verlenen en verstrekken van meervoudige uitkeringen, vergunningen en subsidies.

In 2012 baarde het softwarebedrijf opzien door na een aanbesteding een grote opdracht voor standaardsoftware bij de uitkeringsinstantie UWV weg te kapen voor de neus van grote partijen als SAP, Oracle en Microsoft. Ook wist Be Informed een mooie opdracht binnen te slepen bij de Belastingdienst van Caribisch Nederland. Naast het hoofdkantoor in Nederland, heeft het bedrijf kantoren in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Turkije. Be Informed is verder vertegenwoordigd in Scandinavië. Het werkt over de grens samen met partijen als Platon, Caci en Bearing Point.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jammer van dit faillissement. Heb afgelopen jaar gewerkt met Be Informed en was erg enthousiast over hun product. Helaas zijn ze nog niet in staat om voldoende projecten binnen te halen.

Ik ben benieuwd wat dit voor impact zal hebben met de eerder afgesloten samenwerkings verbanden.

Spijtig.

Zat Henk er destijds toch niet ver naast:

"Henk, 07-09-2012 18:36
Be informed nog nooit van gehoord.
Typisch overheid klein bedrijfje opdracht gunnen, om er na vele miljoenen euro's achter te komen dat die eigenlijk dit soort opdrachten niet aan kunnen."
http://www.computable.nl/artikel/wie_gunt_wat/4559537/3152533/be-informed-krijgt-definitief-softwareklus-uwv.html#ixzz2qHPyUY00

Nu maar hopen voor de belastingbetaler (en voor de medewerkers) dat ze een doorstart kunnen maken, anders kan UVW straks wederom een nieuw systeem laten bouwen..

Echt heel jammer om te horen dat dit zo moet aflopen. Ik denk dat er vanuit het management verkeerde keuzes zijn gemaakt. Ik was altijd onder de indruk van Be Informed 3.x en snap niet waarom er is ingezet voor een compleet nieuw ontwikkelplatform.

Hoogenberg's reactie gaat geheel voorbij aan de zure realiteit dat hij met zijn business partner Ordina in conflict was geraakt.

http://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/4640479/1277202/ordina-en-be-informed-ruzin-over-kadaster.html

De analyse van Computable in dat artikel blijkt geheel waar: 'Conflicten met belangrijke implementatiepartners kunnen een risico vormen voor de bedrijfsvoering van Be Informed. Het bedrijf is voor zijn successen namelijk deels afhankelijk van implementatiepartners zoals Ordina, Accenture, CGI, Atos of Capgemini. Het bedrijf is te klein van omvang om zelf grote implementatietrajecten te doen'

Tja, als ik zie hoe ze bij het Kadaster presteren, dan verbaast het me niets dat ze failliet zijn. Maar ja, bij het Kadaster zitten ook goede managers, die de signalen van de werkvloer, dat het allemaal niet zou gaan werken met Be Informed, volkomen wisten te negeren en geloofden in de verkooppraat van handige verkopers.

Triest weer een bedrijf naar de filistijnen,maar is dit nu het bedrijf wat alles voor uwv doet ?
Is het niet uwv dat zo veel problemen heeft of heeft dat niks met elkaar te maken?

Zo voorspelbaar dit! Snelle jongens met een vlotte babbel, maar geen besef van realiteit.

@marcel:
Ik ben een oud medewerker. Al een tijdje weg hoor. Anyway, volgens mij trek je een verkeerde conclusie. Be Informed is volgens mij juist ingezet als verbetering van wat er nu draait. In ieder geval weet ik wel dat de UWV problemen zich al eerder voordeden, voordat de deal met Be Informed rond was.

Overigens jammer dat er nu allemaal zogenaamde slechte verhalen over Be Informed als product naar bovenkomen. Ik was altijd onder de indruk van 3.x. En ook de technische medewerkers zijn zeer gemotiveerd en (ver)bovengemiddeld kundig.

Ik heb zeker een mening waarom de hele toko failliet is gegaan. Het is dezelfde reden dat ik weg ben gegaan. Erg jammer dit, want ik geloof nog steeds dat Be Informed een grote speler had kunnen zijn, wanneer er jaren geleden andere keuzes door het management waren gemaakt.

Tja, het was wel een beetje een vreemd bedrijf. Als ik het moet karakteriseren zou ik zeggen: een bedrijf dat de wereld op zijn kop probeerde te zetten.

Beinformed voerde namelijk een extreme top down strategie, dus:
- geen data, wel modellen
- geen ontwikkelaars, wel architecten
- geen groei van kleine projecten naar grote, nee, beginnen met extreem grote (IND, CAK etc)

Maar de wereld van de ICT is toch vooral een bottom up gerichte wereld, pragmatisch. Top down aanpakken blijken extreem duur uit te pakken.

Eens te meer is het europese top down denken verslagen door het amerikaanse bottom up denken.

Desalniettemin - spijtig van deze ontwikkeling, heel jammer en ook een schok.

@Piet, ben benieuwd naar "jouw mening waarom de hele toko failliet is gegaan"? Wat ging er mis? Waarom ging jij destijds weg? Welke "verkeerde keuzes heeft management gemaakt jaren geleden"?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-10T16:17:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.