Miljoenenclaim voor NVM na softwaredebacle

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hangt een miljoenenclaim boven het hoofd, meldt dagblad NRC Handelsblad. De makelaarsvereniging wordt verantwoordelijk gehouden voor het faillissement van HPC Hard & Software Services in 2004. De Hoge Raad heeft besloten dat NVM moet opdraaien voor de forse schade die het softwarebedrijf heeft geleden.

De totale schade van HPC wordt door curator Ton Veerman geschat op 5,6 miljoen euro, plus rente. Voordat vergoeding wordt toegekend is er waarschijnlijk een nieuwe, jarenlange procedure nodig. Veerman ziet dit niet zitten en wil liever schikken met NVM. Dit bedrag zal volgens hem niet lager worden dan twee miljoen euro.

Verplichte NVM-software

HPC Hard & Software Services leverde in de jaren negentig software dat het voor makelaars mogelijk maakte om vraag en aanbod van woningen te delen. De NVM verplichte zijn leden om gebruik te maken van eigen ontwikkelde software en adviseerde terughoudendheid richting andere leveranciers. Hierdoor kreeg HPC zijn software niet meer verkocht en ging het in 2004 over de kop.

HPC verzocht NVM om technische aansluiting op het uitwisselingssysteem, maar de makelaarsvereniging weigerde dit. De nekslag voor HPC was het moment dat NVM de markt voor makelaarssoftware open gooide. Met Basegroup werd het bedrijf Realworks opgericht en HPC mocht hierin niet meedoen.

Realworks

De samenwerking met Realworks verloopt overigens ook niet soepel voor NVM. Realworks beschuldigde NVM vorig jaar ervan dat het sommige diensten zelf wilde gaan uitvoeren. Het Amsterdamse softwarehuis voor relatiebeheer en websites voor makelaars verzocht de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam zelfs om een enquête, maar dit verzoek werd afgewezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-28T11:39:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.