Unit4 neemt NCCW dit jaar volledig over

Dit artikel delen:

Stichting Nationale Woningraad (NWR) verkoopt dit jaar zijn belang van 51 procent in corporatieautomatiseerder Nccw aan minderheidsaandeelhouder Unit4. Dat hebben beide partijen afgesproken. Wanneer de transactie exact plaatsvindt, is nog niet bekend: Unit4 kan op een aantal data zijn call-optie uitoefenen. Doet het softwarebedrijf uit Sliedrecht dat niet, dan zal NWR op 31-12-2014 zijn put-optie lichten. Nccw (omzet 2012: 28 miljoen euro, ruim tweehonderd medewerkers) uit Almere is een van de grootste woningcorporatie-automatiseerders van Nederland.

Dezelfde soort call- en put-optieregeling bestond in 2013, maar toen lieten beide partijen de opties aan zich voorbijgaan. Stichting Nationale Woningraad (NWR) laat desgevraagd weten dat er nu een nieuwe afspraak ligt: in 2014 gaat het meerderheidsbelang van NWR in Nccw over naar Unit4. De bal ligt eerst bij Unit4, maar als de softwarepartij om wat voor reden zijn optie tot koop van de aandelen niet wil lichten, licht NWR zijn optie tot verkoop op de laatste dag van het jaar, aldus de stichting.

Woordvoerder Jacob Spoelstra van Nccw zegt over de afspraak tussen NWR en Unit4 niets te kunnen zeggen. 'Als er nieuws is dat wij kunnen brengen, sturen we een persbericht uit.' Bij Unit4 was niemand nog bereikbaar voor commentaar.

Aandelen

De stichting meldde in het jaarverslag 2010 al dat zij 'binnen twee jaar van de aandelen af wil en aan een marktpartij wil verkopen.' Dat wordt dus met enige vertraging twee jaar later. NWR kreeg de aandelen in handen nadat de overname van Nccw door Inter Access in 2001 op een mislukking uitliep. Begin 2004 verkocht de it-dienstverlener tweederde van de aandelen in Nccw aan een groep corporaties, die ontevreden waren over het gevoerde beleid. Begin 2006 verkocht Inter Access ook de laatste pluk aan deze groep die zich had verzameld in de Stichting NWR.

Corporatiecloud

Nccw richt zich de laatste jaren sterk op de zogeheten Corporatiecloud, gebaseerd op Cordys-technologie. Unit4 nam in november 2011 een minderheidsaandeel van 49 procent in ruil voor investeringen in de clouddienstverlening. Het bedrijf ziet in het cloudconcept van het Almeerse bedrijf een interessant nieuw afzetkanaal voor zijn financiële software, bi- en rapportageoplossingen en systemen voor personeels- en salarisadministratie aan woningcorporaties. Recent maakten partijen bekend dat Nccw zijn salarispakket PIM door het online pakket Unit4 Personeel & Salaris Online vervangt.

Agresso-vastgoedsysteem naast First

Unit4 wil verder zijn Agresso-vastgoedsysteem uit Zweden inzetten op de corporatiemarkt als alternatief voor First van Nccw. Op dit zware pakket voor enterprise resource planning (erp) maakt Nccw verlies. Op een recente Unit4-persbijeenkomst werd gemeld dat naar verwachting in de loop van dit jaar de eerste klanten live gaan met de Agresso-oplossing. Nccw blijft First overigens onderhouden. Er is nog gekeken of het mogelijk was de Oracle-database uit First te trekken en te vervangen door een Unit4-component, maar dat bleek complex en te duur om het aan te sluiten in de Corporatiecloud.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het lijkt er op dat Unit4 in rap tempo de markt van woningcorporaties aan het veroveren is en hier met de overname van NCCW een schepje bovenop wil doen.

Zeer strategische overname van Unit4.

Woordvoerder Jacob Spoelstra? Die heb ik wel eens grappiger uit de hoek horen komen dan met deze opmerking ;)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-31T12:37:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.