ING start rechtszaak om bankkoppeling Afas

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

ING Bank sleept softwarebedrijf Afas voor de rechter. De bank wil dat Afas stopt met de koppeling tussen internetbankieren van ING en het online huishoudboekje Afas Personal. Afas probeerde aanvankelijk in samenwerking met de vier grote banken, waaronder de ING, een automatische bankkoppeling te realiseren. Toen dat niet lukte besloot Afas om de koppeling zelf op te zetten. Volgens ING vormt de koppeling een beveiligingsrisico.

Gebruikers moeten via Afas inloggen bij ING, daarna worden hun gegevens automatisch verwerkt in het huishoudboekje. ING zegt dat daardoor een veiligheidsrisico ontstaat. De bank staat niet toe dat klanten hun inloggegevens op sites van derden intoetsen. Het softwarebedrijf zegt met de koppeling tegemoet te komen aan de wens van consumenten om een standaard te creëren waarmee gebruikers bank- en andere financiële informatie op één plek veilig kunnen bewaren, inzien en beheren.

Afas: 'Het vergroten van het financiële inzicht en bewustzijn van consumenten was hierbij het doel, optimale gegevensbeveiliging en privacybescherming zijn een onherroepelijke voorwaarde. In het belang van de consument heeft Afas er dan ook bij de betrokken banken op aangedrongen samen op te trekken in dit traject. Niet in de laatste plaats omdat de Europese wetgeving op termijn hoe dan ook zal bepalen dat banken een dergelijke automatische koppeling moeten aanbieden voor consumenten.'

Het softwarebedrijf zegt dat het alle wettelijke voorwaarden in acht heeft genomen. Afas Personal schrijft: 'We betreuren het feit dat de ING Bank via de gerechtelijke weg probeert de op termijn onvermijdelijke automatische koppeling stop te laten zetten.' Het kort geding dient woensdag 16 juli 2014.

Afas verkreeg de functionaliteit voor het online huishoudboekje na de overname van Yunoo in 2011.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-11T15:29:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.