KLM zet Quintiq in voor planning piloten

Dit artikel delen:

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat gecompliceerde personeelsplanning van 2800 piloten uitvoeren met software van Quintiq. Die software wordt ingezet om tot drie jaar vooruit te plannen en daarbij rekening te houden met allerlei variabelen zoals wijzigingen in functies, vakantie-aanvragen en veranderingen in het arbeidsrecht.

KLM-piloten zijn allemaal voor een specifieke functie opgeleid. Veranderingen zoals promoties zijn direct van invloed op de werkschema’s. Die worden soms tot drie jaar vooruit gepland.

Quintiq: 'Voordat onze software werd geïmplementeerd, waren de planners van de KLM soms wel een maand bezig om een compleet driejarenplan voor een piloot te ontwikkelen. Nu doen ze dat in één dag.' Volgens de leverancier speelt het softwareplatform ook een belangrijke rol in het terugdringen van de kosten als gevolg van de onderbezetting van piloten. 'De oplossing houdt rekening met de introductie van nieuwe vliegtuigtypes, piloten die met pensioen gaan en andere veranderingen, waardoor de planners eenvoudig wijzigingen kunnen doorvoeren zodat de planning soepel verloopt.'

Op basis van de verwachte vraag naar vluchten toont de personeelsplanningssoftware de capaciteit die per functie, per week beschikbaar is. 'Dankzij de optimalisatiecapaciteit van deze oplossing kunnen planners verlofaanvragen toestaan of afslaan. Hierbij wordt rekening gehouden met de strikte procedure die bepaalt in welke volgorde een aanvraag moet worden verwerkt', licht de leverancier toe.

Dassault

Planningsoftwaremaker Quintiq uit Den Bosch werd eind juli 2014 voor 250 miljoen euro overgenomen door het Franse Dassault Systèmes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-02T08:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.