Directie en personeel nemen NCCW over

NCCW-kantoorgebouw in Almere

Het management en de medewerkers hebben een meerderheidsbelang genomen in ict-dienstverlener NCCW uit Almere. Van de aandelen was 51 procent in handen van de Stichting NWR en 49 procent van Unit4. In de nieuwe constructie hebben management en medewerkers van NCCW een meerderheidsbelang van 51 procent en heeft de Stichting NWR 49 procent. Naast de aandelenoverdracht is een 'preferred partnerschap' met Unit4 aangegaan voor het leveren van Unit4-oplossingen in de corporatiemarkt. De contracten hiervoor zijn inmiddels getekend.

Het belang van de stichting NWR (Nationale Woningraad) zal de komende vijf jaren worden overgenomen door management en medewerkers van NCCW.

De management buyout is opmerkelijk omdat het er lange tijd naar uitzag dat Unit4, dat in 2011 49 procent van de aandelen van Stichting NWR overnam, de corporatie-automatiseerder in zijn geheel zou overnemen. Het softwarebedrijf uit Sliedrecht had in dit kader een zogeheten call/put-optie-overeenkomst gesloten met NWR.  Daarbij kon Unit4 op een aantal data zijn call-optie (het kopen van aandelen) uitoefenen. Zou het softwarebedrijf uit Sliedrecht dat niet doen, dan kon NWR zijn put-optie (het verkopen van de aandelen) lichten.

Deze regeling werd steeds verlengd. Een belangrijke reden was de overname van Unit4 door de Amerikaanse investeerder Advent begin 2014. 'Door deze overname en bijbehorende directiewissel wordt meer tijd genomen om te kijken welke samenwerkingsvorm het beste past tussen NCCW en Unit4 op de woningcorporatiemarkt', vertelde Wibo Pollmann, algemeen directeur van NCCW, eerder aan Computable.

Andere transactie

De optieregeling eind vorig jaar werd verlengd tot 1 mei 2015. Nu blijkt er dus voor een andere transactie te zijn gekozen. Pollmann zegt hierover: 'Afgelopen periode hebben we gekeken welke samenwerkingsvorm het beste bij NCCW past. Unit4 is sterk in het maken van software en NCCW heeft zijn specifieke kennis van de vastgoedmarkt. Door in te zetten op een sterk partnerschap tussen Unit4 en NCCW, met een grote investeringskracht van Unit4 en eigen ondernemerschap van NCCW wordt hier naar onze mening het beste invulling aan gegeven. Het sluit ook aan bij de nieuwe koers van Unit4 die meer en intensiever met partners gaat samenwerken.' De toevoeging ‘partner Unit4’ blijft dan ook onder het NCCW-logo staan en dit partnerschap staat als een huis'.

Wens

Volgens Pollmann bestond er een nadrukkelijke wens van medewerkers om te participeren in NCCW. 'Dat zagen wij als kans die we met beide handen moesten aangrijpen. Maar liefst 70 procent van de medewerkers participeert in NCCW. Dat is een indicatie dat er een breed vertrouwen is in NCCW en de koers naar de toekomst.'   

Met de wisseling van eigenaarschap komt er ook een nieuwe raad van commissarissen. Peter Noordanus, burgermeester van Tilburg, blijft voorzitter en de Stichting NWR zal met twee man vertegenwoordigd blijven, maar Unit4 trekt zijn twee afgevaardigden terug. Daarvoor zoekt NCCW en NWR nog opvolgers.

Lees ook het uitgebreide interview met Wibo Pollmann: NCCW neemt heft in eigen hand.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-01T14:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.