HP bereikt akkoord met PGGM over Autonomy

Handen schudden

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM heeft een schikking bereikt in de door aandeelhouders van HP gezamenlijk gevoerde rechtszaak (klas actiën) tegen HP. Met een schadevergoeding van honderd miljoen dollar worden aandeelhouders gecompenseerd voor geleden koersverliezen als gevolg van de desastreus verlopen overname van het Britse softwarebedrijf Autonomy. HP kocht de zoekmachinespecialist in 2011, maar naderhand bleek er geknoeid te zijn met de boekhouding. HP was hier echter niet duidelijk genoeg in tegenover zijn aandeelhouders.

PGGM is in maart 2013 door de rechtbank benoemd als hoofdeiser in een zogeheten ‘securities class action’ tegen HP en enkele individuele (oud-)bestuurders. In de aanklacht van mei 2013 heeft PGGM zich op het standpunt gesteld dat HP bewust misleidende verklaringen heeft verstrekt over de gang van zaken rondom de overname van het Britse bedrijf Autonomy.

Voorts heeft HP, in strijd met federale effectenwetgeving in de VS, de intern bekende negatieve financiële informatie verzwegen met betrekking tot de zwakke prestaties van Autonomy na de overname.

HP maakte in november 2012 bekend dat het in totaal 8,8 miljard dollar afboekte op deze overname, waarvoor in augustus 2011 nog elf miljard dollar was betaald. Aandeelhouders (waaronder PGGM) zijn gedurende deze periode geconfronteerd met forse koersverliezen, toen duidelijk werd dat er sprake was van onregelmatigheden in de boekhouding van Autonomy, waarbij de werkelijke waarde van Autonomy onjuist werd weergegeven.

Met de schikking komt een einde aan de collectieve procedure (‘class action’) die in 2012 aanhangig werd gemaakt voor de United States District Court for the Northern District of California (HP Securities Litigation, Master File No. C-12-5980 CRB.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-11T09:43:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.