Afas integreert BI-oplossing Qlik in eigen ERP

Dit artikel delen:

Leverancier van bedrijfssoftware Afas Software gaat de business intelligence (bi)-oplossing van Qlik integreren in zijn cloudgebaseerde erp-oplossing Profit. Afas biedt de bi-oplossing bovendien gratis aan zijn klanten aan, wat volgens de softwareleverancier uniek is. Meer dan 560.000 Afas-gebruikers kunnen vanaf november 2015 in hun erp-oplossing gebruik maken van deze bi-oplossing. Dit maakt de integratie dan ook een van de grootste bi-implementatie in de cloud tot op heden, volgens Qlik.

Afas heeft miljoenen euro’s geïnvesteerd om de bi-tool van Qlik, ‘Qlik Sense’, te mogen integreren in de eigen erp-software. Om welk bedrag het precies gaat, mag niet worden gedeeld, zegt regionaal vice-president en Benelux-directeur Vincent Peters.

Bas van der Veldt, ceo bij Afas Software, meent dat klanten graag voordelen willen behalen uit big data door middel van analyses, maar dat zij eigenlijk niet weten waar zij moeten beginnen en wat ze precies willen weten. ‘Klanten kennen de voordelen van big data, maar de meeste erp-leveranciers bieden enkel standaard bi-oplossingen. Voor geavanceerde bi-technologie kunnen zij echter alleen terecht bij een aparte leverancier, zoals Qlik. Niet alleen moeten organisaties in dat geval de licenties kopen, maar ook moeten ze een technische koppeling met hun erp-software maken, wat ook tijd en geld kost. Als ze dit dan voor elkaar hebben, begint de volgende uitdaging. Je begint namelijk met een leeg dashboard en veel klanten weten niet precies wat ze willen zien. Op dat punt haken velen dan ook af.’

Van der Veldt vertelt dat Afas op dat vlak daarom besloot te zoeken naar een oplossing. ‘We willen dit hele proces niet volledig aan de klanten overlaten, maar ze hierbij ondersteunen. We leveren bijvoorbeeld ook een hele set vooraf gedefinieerde dashboards en kpi’s aan de klant.’ Deze ondersteuning helpt de klant volgens hem bij het bedenken van datgene wat zij uit de analyses willen halen. Peters bevestigt dit: ‘Het gaat het om ‘de volgende vraag’. Als je de eerste vragen en bijbehorende antwoorden hebt gezien, dan komen er tien nieuwe vragen in je op.’

Afas ging daarom op zoek naar een leverancier voor bi-oplossingen. ‘Het viel ons meteen op dat een groot deel van onze partners Qlik al integreert met Afas-software bij hun klanten’, aldus Van der Veldt. ‘Hier bleek dus al behoefte aan te zijn. In die gevallen werd Qlik echter als maatwerk geïntegreerd. Wij willen onze klanten daarin tegemoet komen door dit standaard aan te bieden.’ Daarnaast meent hij dat Qlik erg gebruiksvriendelijk is en het daarom een goede keus voor Afas was.

Referenties voor Qlik

Voor Qlik gaat deze samenwerking naar verwachting veel referenties opleveren. ‘In het verleden leverden wij al onze oplossing aan een deel van Afas-klanten, maar nu kan het merendeel van alle Afas-klanten Qlik gebruiken’, aldus Peters. Afas Software heeft meer dan zevenduizend klanten en meer dan 560.000 gebruikers. ‘We krijgen er door deze samenwerking veel nieuwe gebruikers bij en bovendien is licentie-uitbreiding mogelijk.’ Zowel Peters als Van der Veldt verwachten daarom dat de vraag naar Qlik hierdoor toe zal nemen.

Beschikbaar in november

Gezien het aantal gebruikers, is de implementatie van de Qlik-oplossing in de erp-software van Afas, volgens beide partijen de grootste bi-implementatie in de cloud tot op heden. Afas is op dit moment bezig met het testen en fine-tunen van de serveromgeving. ‘De bi-oplossing draait inmiddels al in de erp-oplossing, maar met zoveel gebruikers wil je er zeker van zijn dat de oplossing straks optimaal werkt’, licht Van der Veldt toe.

In november dit jaar moet de nieuwe versie van het erp-product Profit beschikbaar zijn voor alle klanten van Afas. ‘We noemen deze versie de bi-editie. Hier zit de bi-oplossing volledig in geïntegreerd, inclusief tweehonderd standaard dashboards.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-27T11:00:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.