Qualcomm ontslaat 4500 werknemers

Ontslag

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm schrapt 15 procent van het personeelsbestand, wat neerkomt op zo’n 4500 banen. Dit is onderdeel van de herstructurering van het bedrijf, die bekend werd gemaakt tijdens een presentatie van de cijfers over tweede kwartaal van dit jaar. Qualcomm wil in totaal 1,4 miljard dollar besparen en realiseert dit onder andere met een ontslagronde.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat de omzet van Qualcomm van 6,8 miljard dollar is gezakt tot 5,8 miljard dollar (daling van 14 procent). Ook de winst is fors afgenomen met 47 procent, en bedraagt nu 1,2 miljard dollar (vorig jaar ruim 2,2 miljard dollar).

De chipmaker gaat, onder druk van aandeelhouder Jana Partners, herstructureren. In totaal moet er 1,4 miljard dollar worden bespaard, wat neerkomt op ongeveer 1,3 miljard euro. De ontslagronde van 15 procent van het personeelsbestand is hier onderdeel van. Met zo’n dertigduizend werknemers komt dit uit op ongeveer 4500 medewerkers. Deze ontslagen zouden geen invloed hebben op de ontwikkeling van de chips.

Naast de ontslagronde wordt er nagedacht om divisies te verkopen en het bedrijf op te splitsen. Daarnaast worden enkele nieuwe bestuursleden toegevoegd en wordt het beloningsbeleid van topbestuurders aangepast. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ze willen dus gewoon 30% winst. En daarom ontslaat een stelletje boeven aan de "top" 4500 man!
Zal wel aan mij liggen, maar daar kan ik met mijn pet niet (meer) bij.

Het bedrijsleven klaagt over schreeuwend tekort aan werknemers in ICT die eenvoudig ontslagen kunnen worden. Voorlopig kiest men voor een Agile implementatie waarbij de ontslagen in iteratierondes kunnen worden uitgevoerd. Als lessons-learned evaluatie nog de mededeling dat het ontslaan van die medewerkers zowiezo geen invloed heeft op de ontwikkeling van de chips. Dat dat nog ff duidelijk is :-)

De mens als wegwerpartikel, als het zo makkelijk is mensen weg te doen stel ik een wet voor om ook zo snel je qualcomm product terug te kunnen geven (met terugbetaling natuurlijk) aan quallcom.

"Zo ik geef het artikel terug want sinds ik ontslagen ben kan ik het niet meer betalen"Highest earning Hedge Fund manager Barry Rosenstein
(http://www.forbes.com/pictures/mdg45kihf/barry-rosenstein/) had nog wat geld nodig voor de aankoop van zijn nederige stulpje van $145.000.000
http://tinyurl.com/pjo922g

@HK, de beurswaarde van een bedrijf wordt niet bepaald door de omzet maar door de toename in omzet.

Een bakker die dit naar 10k verdient en volgend jaar 12k is meer waard
dan een bedrijf dat dit jaar 100 miljoen verdiend en volgend jaar ook.
Het is gewoon een piramide spel maar dan legaal.
De aktie voorspelt derhalve ook niet veel goeds voor de toekomst van Qualcomm.
Doen wij hier niet hetzelde ?

http://dilbert.com/strip/1996-08-10

@Pascal:
Eigenlijk is het nog een beetje erger.
Een bedrijf waarbij jaar over jaar de verliezen toenemen kan dat "compenseren" met koerswinst door jaar over jaar meer omzet te maken.
Zo groeit ServiceNow in omzet jaarlijks met ongeveer 50% terwijl ze jaarlijks 50% meer verlies maken. De aandeelhouders zien dat als een gezonde ontwikkeling.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-23T10:48:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.