Nieuw SAP-licentiemodel eindelijk van kracht

Dit artikel delen:

Erp-softwareleverancier SAP introduceert een nieuw licentiemodel voor indirecte toegang tot SAP-systemen. Volgens de softwarereus gaat het om een primeur doordat het nieuwe prijs-, verkoop- en auditmodel niet is gebaseerd op het aantal gebruikers, maar gebaseerd wordt op gebruikte functionaliteit. Het nieuwe SAP-model heeft betrekking op de kernapplicaties SAP S / 4HANA, SAP S / 4HANA Cloud en SAP ERP-toepassingen.

Bestaande klanten kunnen ervoor kiezen om bij het huidige model te blijven of over te stappen naar het nieuwe licentiemodel voor indirecte toegang. Van oorsprong betalen klanten in de meeste gevallen voor enterprise resource planning (erp)-applicaties op basis van het aantal gebruikers. Naarmate meer systemen gebruik maken van achterliggende SAP-systemen, vormde de verrekening van die indirecte toegang tot SAP een uitdaging.

Het gaat bijvoorbeeld om situaties waarin het gebruik van SAP-functionaliteiten via een applicatie- of interface plaatsvinden die niet van SAP zijn. Bijvoorbeeld een webportal dat koppelingen heeft met achterliggende SAP-systemen. Rob van der Marck, directeur van de Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG) legde eerder aan Computable uit dat er inmiddels drie scenario's zijn waarin niet op basis van een gebruikers-overeenkomst de licentie wordt verrekend, maar op basis van de gebruikte functionaliteit. Dat zijn zogenoemde business metrics voor verkoop, inkoop en het lezen van statische data (order-to-cash, procure-to-pay en indirect static read).

Zo kan bijvoorbeeld op basis van het aantal verkooporders het gebruik van het SAP-systeem worden verrekend. Als ander voorbeeld noemde hij 'indirect static read'. 'We kunnen begrijpen dat je moet betalen voor functionaliteit, maar de data in SAP-systemen is van de klant. Dus moet je daar afspraken over maken rondom bijvoorbeeld het statisch lezen van die gegevens.'

Reactie VNSG

In een reactie op het nieuwe licentiemodel reageert VNSG: 'Dit model belooft de regels voor indirect gebruik te verduidelijken en brengt transparantie en eenvoud van SAP-licenties naar een volgend niveau. Voorspelbaarheid en transparantie zijn sleutelfactoren voor klanten die nieuwe technologie van SAP willen implementeren. SUGEN (SAP User Group Executive Network red.) en SAP mogen trots zijn op de ontwikkeling van het nieuwe model, dat hopelijk licentie-transparantie verder vergroot in de toekomst.'

De VNSG licht toe dat het SUGEN Charter-team en SAP ook gewerkt hebben aan de gang van zaken rondom audit en verkoop. 'Naar aanleiding hiervan heeft SAP organisatorische en governance-veranderingen doorgevoerd, waardoor licentieverkoopafdelingen en –procedures strikt gescheiden blijven van auditing-afdelingen en –procedures.

Volgens de VNSG is de verkoop-afdeling van SAP niet langer gemachtigd om licentie-audits goed te keuren of te weigeren. Ook voorkomt het dat audits worden gebruikt als een onderhandelingstool bij salesgesprekken.

Terugwinnen klantvertrouwen

De onderhandelingen over het nieuwe licentiemodel hebben bijna twee jaar geduurd. SUGEN-voorzitter Gianmaria Perancin is wat gematigder in zijn enthousiasme over het nieuwe model: 'De tijd zal leren hoe bestaande klanten gaan reageren op het nieuwe licentiemodel. Ze hebben de keuze om bij hun huidige model te blijven of over te stappen naar het nieuwe. SAP zal gedurende 2018 nieuwe meet- en audit-tools introduceren. Dit betekent dat gebruikers in het eerste kwartaal van 2019 iedere potentiële kostenimpact in kaart kunnen brengen.'

Perancin vraagt SAP om de belofte die het bedrijf in 2017 deed openlijk te herhalen, namelijk dat gebruikers het nieuwe model kunnen implementeren zonder verdere kosten te maken indien de bedrijfswaarde en de scope van het SAP-gebruik gelijk blijft. 'Hiermee kan SAP grote stappen zetten in het terugwinnen van het klantvertrouwen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-12T17:07:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.