Centric stoot corporatietak af aan TSS

Softwaredivisie gaat verder als Hercules Social Housing BV

Dit artikel delen:
Overname handen schudden

Centric heeft zijn corporatie-activiteiten verkocht aan het softwareconglomeraat Total Specific Solutions (TSS). Een overname hing al enige tijd in de lucht, al ontkende de automatiseerder eerder nog dat het een koper zocht voor zijn volkshuisvestingactiviteiten. Centric had al een aantal jaren moeite om nieuwe klanten te werven voor zijn corporatieproducten. TSS heeft de afgelopen jaren juist een positie in de woningcorporatiemarkt verworven met de overnames van onder andere NCCW en Itris.

In een communiqué op de TSS-website staat dat de acquisitie betrekking heeft op het betrokken personeel (een kleine vijftig man), het intellectuele eigendom en alle zakelijke (software)activiteiten van de corporatiedivisie van Centric. Het overgenomen onderdeel gaat verder onder de naam Hercules Social Housing BV, een aparte werkmaatschappij van TSS. De software-oplossingen behouden wel hun oude naam, zoals de enterprise resource planning (erp)-softwarepakketten Key2Wocas en WocasOnline. 

Hercules Social Housing wordt geleid door Peter Bos, die overstapt van Qonsio, een andere werkmaatschappij van TSS die actief is op de corporatiemarkt. Wel vallen de hosting en managed services die Centric separaat aanbood in de corporatiesector buiten deze overname. Die blijven bij de automatiseerder.

Volgens Centric-topman Karim Henkens past de corporatiebusiness niet meer bij de huidige strategie van het bedrijf. Om de continuïteit van de activiteiten en het werk voor het personeel te kunnen garanderen heeft de automatiseerder besloten om de divisie af te stoten aan een partij waarbij de corporatiesector wel een kernmarkt is. TSS heeft hier de afgelopen jaren een portfolio opgebouwd door de overnames van de erp-softwarebedrijven NCCW (deels afgesplitst in Qonsio) en Itris, aangevuld met de acquisities van de softwareleveranciers ProImpact (portalen), Techxx (frontoffice en documentbeheer) en Bright Answers (app-ontwikkelplatform).

Gerucht

In de sector ging al langer het gerucht dat Centric zijn volkshuisvestingactiviteiten wilde afstoten. Een woordvoerster van de automatiseerder meldde in een reactie aan Computable medio vorig jaar verbaasd te zijn over dit verhaal. 'Verkoop is op dit moment niet de aan de orde', zei zij toen telefonisch.

Centric is al decennialang actief als leverancier van enterprise resource planning (erp)-software en aanvullende diensten. Het bedrijf uit Gouda bedient vooral een aantal grote woningcorporaties, waarvan een paar uit de top van het segment. Centric heeft de afgelopen jaren echter amper meer nieuwe klanten binnengehaald. Bovendien is de automatiseerder in vergelijking met een aantal concurrenten vrij laat begonnen met de vernieuwing van zijn pakket Key2Wocas (de opvolger van Wocas/X). 

Weinig beweging

Op de markt voor woningcorporaties met duizend verhuurbare eenheden (vhe's) of meer neemt Centric met een marktaandeel van 12,71 procent en zestien klanten een vierde plek in. De afgelopen jaren is daar weinig beweging in geweest maar bij diverse grote klanten lopen inmiddels selectietrajecten waarbij Centric grote kans loopt niet meer opnieuw geselecteerd te worden.

Dat is inmiddels al gebeurd bij Stadgenoot. Deze Amsterdamse woningcorporaties - met 31.000 vhe's behorende tot de grote zes van Nederland - koos in 2018 in het lopende selectietraject er voor om verder te gaan met de leveranciers Cegeka-DSA en Aareon.

Consolidatie

In de corporatiewereld is de laatste paar jaar een consolidatieslag gaande met talloze overnames. Op erp-gebied zijn bijvoorbeeld NCCW en Itris onderdeel geworden van TSS, maken Aareon (voorheen SG Automatisering) en Incit deel uit van de Duitse vastgoedbank Aareal en nam Cegeka DSA over en bracht dit samen met zijn corporatiepoot (het in 2006 overgenomen Databalk) onder in de dochteronderneming Cegeka-DSA. De top van de corporatiemarkt op erp-gebied wordt bovendien steeds meer gedomineerd door twee Microsoft Dynamics-leveranciers: marktleider Cegeka-DSA en runner-up Aareon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-07T23:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.