Geschil met Leaseweb drukt jaarcijfers Ctac

Mede door een voorziening van 1,5 miljoen euro daalt de nettowinst met bijna 39 procent

Dit artikel delen:
CTAC

Ict-dienstverlener Ctac houdt rekening met een schadeclaim van 1,5 miljoen euro in verband met een mislukte SAP-implementatie bij Leaseweb. Hoewel de zaak nog onder de rechter is, boekt het Bossche bedrijf dit bedrag al af bij de jaarcijfers over 2018.

Ctac boekte over afgelopen jaar een positief bedrijfsresultaat van 3,9 miljoen euro bij een omzet van 84,5 miljoen. Het resultaat zou daarmee 7 procent hoger uitvallen dan in 2017. Vooral de dienstverlening in verband met cloud services en detachering draagt bij aan het resultaat. De onderneming heeft hoge verwachtingen van zijn nieuwe cloudoplossing voor woningbouwcorporaties en van zijn nieuwe kassa-oplossing voor retailers.

Voorziening

Op het bedrijfsresultaat neemt de dienstverlener echter een voorziening van anderhalf miljoen euro in verband met een slepend conflict met Leaseweb. Mede hierdoor daalt de nettowinst met bijna 39 procent tot 1,7 miljoen euro.

De voorziening betreft volgens het bedrijf een correctie 'op de omzet die betrekking heeft op de prestaties die onder het contract zijn verricht.' Er is geen schadeclaim in de cijfers verwerkt. Ctac verwacht dat de lopende rechtszaak niet resulteert in een toegekende schadeclaim door Leaseweb.

Conflict met Leaseweb

Hostingbedrijf Leaseweb huurde Ctac in juli 2016 in voor de implementatie van een SAP-omgeving. Het project kampte echter met tegenslagen, waardoor Ctac niet binnen de overeengekomen termijn kon opleveren. Nadat de oplevering enkele malen was uitgesteld, stopte Leaseweb met betaling aan de dienstverlener. Die besloot daarop het werk te staken, maar werd door de rechter verplicht weer aan de slag te gaan. Uiteindelijk zegde het hostingbedrijf het contract op en werd de SAP-implementatie door een andere dienstverlener afgerond.

Ongunstig vonnis

Zowel Ctac als Leaseweb stapten naar de rechter om hun financieel gelijk te halen. Dit resulteerde in 2018 in een tussenvonnis dat voor de ict-dienstverlener ongunstig uitpakte. De rechter vond dat Ctac Leaseweb te laat had ingelicht over de vertragingen bij het project en grotendeels verantwoordelijk is voor de schade bij de klant. Volgens het tussenvonnis hoeft het hostingbedrijf daardoor de openstaande rekeningen niet alsnog te voldoen.

De definitieve toekenning en hoogte van de schadevergoeding aan Leaseweb staat nog niet vast. Bovendien vecht Ctac het tussenvonnis aan om de gehele vergoeding van tafel te krijgen. In verband met de onzekere uitkomst, neemt de automatiseerder nu dus een voorziening op in zijn jaarcijfers. Het eindvonnis volgt waarschijnlijk pas eind 2019.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-08T10:33:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.