Exact mag levering op Cuba niet zomaar staken

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Exact moet blijven leveren aan Cubaanse klanten. Het bedrijf uit Delft werd kortgeleden overgenomen door de Amerikaanse investeerder KKR en die wil zich houden aan het Amerikaanse embargo. Daar steekt de rechter nu een stokje voor.

Verscheidene staatsbedrijven op Cuba maken gebruik van boekhoudsoftware van Exact. Bij elkaar vertegenwoordigen zij ongeveer tachtig procent van de lokale zakelijke markt. De levering verloopt sinds 1996 exclusief via de Curaçaose distributeur Pam International.

Exact stopte de Cubaanse distributiesamenwerking met Pam afgelopen maart, kort nadat KKR Exact overnam. De stopzetting was volgens het bedrijf nodig om te voldoen aan Amerikaanse wetgeving. Deze verbiedt Amerikaanse bedrijven handel te drijven met organisaties in de socialistische republiek.

Risico van leverancier

De rechtbank in Den Haag oordeelt dat Exact de overeenkomst met Pam voor distributie op Cuba niet per direct kan opzeggen vanwege de overname door KKR. Dat deze investeerder door de Cubaanse klanten van Exact niet aan Amerikaanse wetgeving voldoet, 'ligt geheel in de risicosfeer van de leverancier'.

Levering op Cuba leidt weliswaar tot grote aansprakelijkheidsrisico's voor Exact, maar deze kunnen niet worden afgewenteld op distributeur Pam, aldus de rechter. Pam levert op Cuba niet alleen de software, maar voert ook updates en upgrades uit en zou dat niet meer kunnen doen zonder distributieovereenkomst met Exact.

Geen contract voorhanden

De rechter vindt dat Exact de Curaçaose distributeur Pam, gezien de lange en exclusieve samenwerking, meer tijd moet gunnen voordat hun overeenkomst wordt beëindigd. Zelfs een opzegtermijn van zes maanden zou daarbij te kort zijn, gezien de complexe en tijdrovende regelgeving op Cuba. Uit het vonnis blijkt dat er geen contract voorhanden is waarin Exact en Pam hun samenwerking voor de Cubaanse markt hebben vastgelegd. Het contract waarop Exact zich baseert, betreft een distributiecontract voor levering aan klanten in de Dominicaanse Republiek.

Door te voldoen aan de Amerikaanse wetgeving die handel met Cuba verbiedt, maakt Exact zich ook nog schuldig aan Europese wetgeving. In de Europese Unie geldt sinds 1996 namelijk een antiboycotverordening. Deze verbiedt Europese bedrijven expliciet om zich te conformeren aan de Amerikaanse sancties tegen Cuba.

'KKR gold partner voor Exact'

Eind februari 2019 werd bekend dat KKR Exact overneemt van investeringsmaatschappij Apax. Chief executive officer (ceo) Phill Robinson van het softwarebedrijf vertelde aan Computable dat hij in zijn nopjes is over de nieuwe eigenaar. Een van de belangrijkste tech-investeerders ter wereld, noemt hij deze nieuwe kapitaalverstrekker. 'Een gold partner waarmee we onze positie op onze thuismarkt - de Benelux - verder kunnen verstevigen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Griezelig bedrijf, dat KKR. Het eerste dat ze doen is het verkopen van alle onroerende goederen en die terughuren. Dit kostte V&D door datzelfde KKR destijds de kop. Ook alle ICT wordt snel uitbesteed zodat het bedrijf in stukken verkoopbaar is. Destijds is Philips Semiconductors ook door KKR gekocht en op de markt gezet als NXP, gelukkig is dat wel goed gegaan.
Ik wens Exact en vooral hun medewerkers veel succes...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-05T10:38:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.