Geen papier meer voor het bier bij De Klok Dranken

Dit artikel delen:

Een van de distributiecentra van De Klok Dranken

De Klok Dranken uit Groenlo gebruikt voor zijn voorraadbeheer sinds kort SAP Extended Warehouse Management (EWM). Deze toepassing voor supply chain management vervangt bij de groothandel voor de horeca het ouderwetse handwerk met pen en papier. SAP-partner Quinso hielp mee met de implementatie. De Klok Dranken heeft nu actueel inzicht in de biervoorraad.

De Klok Dranken gebruikte al wel SAP ECC (Erp Central Component) Retail en daarin staat een overzicht van de voorraadstanden op totaal niveau. Voor de rest zette de groothandel voor het voorraadbeheer geen andere applicaties in. De uit- en inslag ging handmatig op papier, laat het bedrijf weten.

Sinds de implementatie van SAP EWM is de voorraadopname nu volledig gedigitaliseerd. Er is nu realtime-inzicht in de voorraden op pallet- en magazijnbak (warehouse bins)-niveau en de totale handling in het magazijn vindt plaats middels voicepicking en radio frequency scanning. Quinso en SAP hebben de EWM-oplossing in vijf distributiecentra in Nederland ingevoerd.

Spraakgestuurd

"De Klok Dranken kan nu volgens het 'fefo' (first expired, first out)-principe werken"

De Klok Dranken is een dochteronderneming van brouwerij Grolsch (dat overigens ook bier onder de merknaam De Klok produceert) en levert en breed aanbod aan bieren en dranken aan de horeca in Nederland alsmede allerhande festivals en evenementen. De groothandel kent een flinke groei, zowel in klanten en producten, en zocht naar voorraadketenbeheer-oplossing waarmee het de logistieke operaties kan verbeteren. Met SAP EWM is het bijvoorbeeld mogelijk om volgens het 'fefo' (first expired, first out)-principe te werken. Dit minimaliseert het risico dat productpartijen over de datum raken.

De stap van voorraadbeheer 'op papier' naar een digitaal supply chain management was noodzakelijk. Met SAP EWM automatiseert De Klok Dranken het orderpickingproces door middel van scanning. Omdat ze geen gegevens handmatig hoeven in te voeren, maken de magazijnmedewerkers minder fouten. Bovendien kunnen nieuwe medewerkers dankzij het spraakgestuurde orderpicking snel met het systeem aan de slag, en dat in elke taal. SAP EWM maakt bovendien de precieze locatie van voorraden op elk moment direct inzichtelijk.

Snelle implementatie

Quinso leidde De Klok Dranken in korte tijd stapsgewijs door het implementatieproces. De SAP Gold Partner uit Den Bosch bracht de processen voor tachtig procent in lijn met de best practices in de detailhandel. De twee partijen rolden SAP EWM uit per magazijn, met een sjabloon dat na elk succesvol project werd aangescherpt. De vijf magazijnen werken nu papierloos.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-18T11:14:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.