Unit4 voor 2 miljard verkocht aan TA en Partners

Advent verkoopt meerderheidsaandeel voor bijna twee keer het aankoopbedrag

Dit artikel delen:

Erp-leverancier Unit4 komt in handen van nieuwe eigenaren. Investeerders TA Associates en Partners Group hebben het bedrijf voor ruim twee miljard dollar overgenomen van de voormalige eigenaar Advent. Opvallend is dat de waarde van de transactie in ruim zes jaar tijd bijna verdubbeld is. Investeerder Advent telde in 2014 1,2 miljard neer voor Unit4.

'Mensgerichte erp'

Met de nieuwe investeerders aan boord hoopt Unit4 op eigen kracht en via fusies en overnames verder te groeien. Ook moet er geïnvesteerd worden in nieuwe cloudoplossingen. Advent International, de huidige meerderheidsaandeelhouder in Unit4, draagt zijn aandeel in het bedrijf volledig over aan de nieuwe investeerders. Hoe de verdeelsleutel tussen TA en Partners is, werd niet gedeeld.

In het persbericht over de overname staat wel dat Mike Ettling aanblijft als ceo. Hij blijft het bedrijf met het bestaande managementteam leiden. Onder de financiële vleugels van TA en Partners Group gaat Unit4 zich specifiek richten op groei binnen het domein van middelgrote bedrijven in de zakelijke dienstverlening, bij overheden, non-profit-organisaties en onderwijsinstellingen. Unit4 noemt dat segment: ‘mensgerichte erp’.

‘Deze samenwerking zal ons helpen om oplossingen te bieden voor de specifieke eisen en uitdagingen van wereldwijde organisaties die in deze sectoren actief zijn’, schrijft het bedrijf in een persbericht over de overname door de nieuwe investeerders.

ERPx

Volgens de erp-maker komt de overname op het juiste moment. Het bedrijf heeft zojuist onder de naam ERPx een ‘cloud-native’ enterprise resource planning (erp)-platform gelanceerd. Ook is het wereldwijde partnernetwerk uitgebreid. Zo is er geïnvesteerd in de oprichting van een ''sterke en levensvatbare klantencommunity'. Het gaat om Community4U waarmee de erp-speler klaar zegt te staan voor ‘forse’ groei binnen kern- en groeimarkten. Ceo Ettling hoopt te profiteren van een opleving van de markt na corona.

Volgens de investeerders is Unit4 is een ‘hoogwaardige’ en financieel ‘uiterst gezonde’ leverancier van softwareoplossingen met een fors potentieel voor groei in de digitale transformatie van bedrijven en organisaties.

Blik adviseurs

De overname zal naar verwachting in het begin van de zomer van 2021 zijn voltooid. Dat is onder voorbehoud van onder meer de vereiste goedkeuringen van toezichthouders. Om de overname af te ronden wordt een blik aan adviseurs opengetrokken. Arma Partners en Evercore treden op als financieel adviseurs van Unit4. De Brauw Blackstone Westbroek treedt op als juridisch adviseur. Alvarez & Marsal zijn actief als financieel en belastingadviseur voor TA Associates. Ook Kirkland & Ellis geven juridisch advies. 

TA Associates en Partners Group

Investeringsfonds TA Associates richt zich op specifieke segmenten van de markten: technologie, gezondheidszorg, financiële dienstverlening, consumenten en zakelijke dienstverlening. Het investeert in winstgevende bedrijven met potentie voor duurzame groei en heeft wereldwijd in ruim vijfhonderd bedrijven geïnvesteerd. Het hanteert een langetermijnvisie en heeft sinds de oprichting in 1968 voor 33,5 miljard dollar aan kapitaal opgehaald. Jaarlijks wordt ongeveer drie miljard dollar geïnvesteerd.  Het bedrijf is met zo’n honderd investeringsprofessionals actief vanuit Boston, Menlo Park, Londen, Mumbai en Hongkong.

Partners Group is een wereldwijde vermogensbeheerder die zich richt op private markten. Sinds 1996 heeft het bedrijf namens zijn wereldwijde cliënten meer dan 145 miljard dollar geïnvesteerd in private equity, private schuld en private infrastructuren. Het heeft ruim 109 miljard dollar aan activa onder beheer per 31 december 2020. Het bedrijf heeft kantoren in Zwitserland, de VS en Singapore en is sinds 2006 genoteerd aan de SIX Swiss Exchange. Er werken 1500 mensen verdeeld over twintig landen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-22T15:49:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.