Afas-oprichters stappen uit dagelijks bestuur

Dit artikel delen:

Het nieuwe Afas-kantoor in Leusden

Afas gaat een nieuwe fase in. De oprichters van het softwarebedrijf, Piet Mars en Ton van der Veldt, treden terug uit de raad van bestuur en nemen plaats in een nieuw opgerichte raad van commissarissen. De wijziging in de bedrijfstop moet de zonen van de oprichters de ruimte geven om zelfstandig het bedrijf te leiden. Sinds 2009 wordt de hoofddirectie van Afas gevormd door de zonen van de oprichters: ceo Bas van der Veldt en cfo Arnold Mars. Hun vaders Piet Mars en Ton van der Veldt droegen toen de dagelijkse leiding al over en vormden tot vandaag de raad van bestuur van Afas. Ze doen nu nog een stap terug.

Afas-cfo Arnold Mars: ‘We hebben nu een rvc met personen die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend én de ‘founding fathers’ blijven verbonden aan Afas.' De wijziging heeft volgens Mars een lange aanloop gehad waarin hij en zijn kompaan Bas van der Veldt als tweede generatie binnen het softwarebedrijf steeds zelfstandiger zijn geworden.

Nu krijgen ze de ruimte om het bedrijf verder vorm te geven in de nieuwe constructie met de toezichthouders. Daarin blijven de kernwaarden van het familiebedrijf overeind, benadrukt de cfo. Het bedrijf uit Leusden ziet dat steeds meer softwareleveranciers overgenomen worden door private equity-partijen. Maar wil daar zelf niks van weten. ‘Bij die overnames is transparantie ver te zoeken en wordt er gefocust op winstmaximalisatie. Dat is precies waar wij ver vandaan willen blijven’, schreef Mars eerder in het jaarverslag van 2020. Hij zegt daarin expliciet te willen focussen op klanten, medewerkers en de maatschappij en stelt dat een softwarebedrijf ook een maatschappelijke functie heeft.

Bij de nieuwe fase hoort ook de doorontwikkeling van software waarin nieuwe functionaliteiten aansluiten op uitdagingen als groeiend personeelstekort bij klanten, flexibele inzet van mensen, het bereiken van meer werkgeluk en de transitie naar duurzaam ondernemen. ‘Een deel van die thema’s speelden vijftien jaar geleden ook al, maar we zien dat innovatie en digitalisering kunnen bijdragen aan het versnellen van oplossing voor die zaken’, zegt Mars.

Nieuw kantoor

Afas verhuisde afgelopen zomer naar een nieuw pand. Dat opvallende complex biedt naast kantoorruimte plek voor sport en ontspanning en evenementen en heeft een theater met ruim achthonderd plaatsen. Mars vertelt dat de vaders af en toe de wenkbrauwen fronsten bij de wilde plannen van de zonen voor die nieuwbouw. Maar uiteindelijk staat er een kantoor waar zij volledig achter staan.

Afas heeft ondanks de corona-perikelen en het thuiswerken financieel gezien een uitstekend jaar achter de rug. In het jaarverslag van 2020 noteert het bedrijf een omzet van 191 miljoen euro en behaalde het  een nettoresultaat na belastingen van 78,3 miljoen euro.

Raad van commissarissen Afas

De nieuw gevormde raad van commissarissen bestaat uit de volgende leden: 

  1. Piet Mars (voorzitter)
  2. Jan Schurings (secretaris) 
  3. Ton van der Veldt 
  4. Ineke Kooistra (ceo van The Works, moederbedrijf YoungCapital, Jobbird en Next)
  5. Olaf Nieuwenhuis (vastgoedondernemer Kroonenberg Groep)
  6. Herwin Mars (broer van Arnold, zoon van Piet, werkzaam buiten Afas).
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-19T16:27:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.