Rabobank bundelt grootboeken op SAP in cloud

Dit artikel delen:
Rabobank

De tot dusver strikt gescheiden grootboeksystemen van Rabobank en Rabobank International worden gemigreerd naar één erp-platform SAP S/4HANA in de publieke cloud van Microsoft. De migratie en bundeling van de twee financiële systemen zijn onderdeel van een groter project waarbij het bankconcern ondersteunende ict wereldwijd standaardiseert en centraliseert.

Rabobank wil efficiënter werken en voegt daarvoor de laatste jaren veel systemen samen. Een van de stappen is het centraliseren van de financiële functie. Hierbij worden zowel systemen van Rabobank als van het internationale bedrijf Rabobank International samengevoegd. Dit waren tot kortgeleden volledig gescheiden bedrijven, met elk ook een eigen grootboek. Een grootboek of ledger is de verzameling van grootboekrekeningen waarop alle uitgaven en ontvangsten van een onderneming plaatsvinden.

De twee tot dusver gescheiden grootboeken draaiden op verschillende technologie. Die van Rabo International was gebaseerd op PeopleSoft (nu Oracle) en die van Rabobank op SAP ECC. Volgens Fabian van Altena, lead business architect Risk & Finance bij de bank, is het verschil tussen de twee technologieën groot en leidde dit gaandeweg tot complexiteit en inefficiëntie. Zo heb je voor het onderhoud twee it-teams met verschillende expertise nodig, vertelt hij.

Publieke cloud

"Zelfs als de cloud duurder is dan on-premises, dan maken we dat goed met snellere ontwikkeling"

Rabobank kiest ervoor om de twee ledgers samen te voegen op SAP S/4HANA in de publieke cloud van Microsoft. Volgens Van Altena kan de bank in de publieke cloud tot twee keer sneller nieuwe functionaliteiten ontwikkelen dan in een it-omgeving die lokaal draait. 'Zelfs als de cloud in de operatie tien tot twintig procent duurder zou zijn dan on-premises, dan nog maken we dat ruimschoots goed met een veel snellere ontwikkeling.' De bank heeft sommige specialistische infrastructuurkennis niet meer nodig.

De migratie van de twee grootboeken wordt ondersteund door implementatiepartner Cognizant. Als eerste stap naar de cloud is nu een virtueel grootboek gerealiseerd. Pas daarna worden de twee grootboeken daadwerkelijk overgezet naar de nieuwe omgeving. Dit moet binnen ongeveer twee jaar zijn afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-01T12:33:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.