Hoogleraar Hans Wortmann overleden

Dit artikel delen:

Hans Wortmann

Prof. dr. ir. Hans Wortmann is afgelopen 6 juli op 71-jarige leeftijd overleden. 'Uiteindelijk door ziekte geveld, heeft de stichting Lean Management Network (LMN) een geweldige voorzitter en bovenal mens verloren die altijd klaar stond om het maximale eruit te halen', meldt de website van LMN.

Wortmann verwierf als hoogleraar Informatiekunde in Eindhoven en Groningen grote bekendheid op het gebied van productielogistiek en de toepassing van lean en enterprise resource planning (erp)-software. Hij was vanaf 2015 voorzitter van LMN. Lean management was zijn passie. Hij droeg actief bij aan de kennisontwikkeling en innovatie binnen de portefeuille van TKI Dinalog en de Topsector Logistiek.

Wortmann begon zijn academische loopbaan in 1971 aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij in 1981 assistent-hoogleraar werd, in 1986 universitair hoofddocent en in 1987 hoogleraar Industriële Informatiesystemen. In 2003 maakte hij de overstap naar de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij werd benoemd tot hoogleraar Informatiemanagement aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Baan Company

Business communicatie

Computable hield in 1998 een interview met Hans Wortmann over business communicatie in de toeleveringsketen. 

Van 1995 tot 2000 was hij lid van de raad van bestuur van Baan Corporation (dat in 2000 werd overgenomen door Invensys en uiteindelijk onderdeel is geworden van Infor). Tevens was hij een tijdlang directeur Research en Development bij Baan Software. Hij heeft er baanbrekende ideeën gelanceerd. Mede door zijn inbreng heeft Boeing deze erp-software in gebruik genomen, aldus Hessel Visser.

'Diverse bedrijven in de maakindustrie profiteren nog steeds van deze software. In zijn Baan-tijd heb ik veel en met heel veel plezier met Hans mogen samenwerken. Wat heb ik veel van hem mogen leren”, meldt Visser. 'Zijn gedachtengoed verdient het om verder doorgegeven te worden. Met Rob Kwikkers ben ik aan het nadenken en uitwerken hoe we hier op een waardige wijze invulling aan kunnen geven.'

Versproducten

Wortmann droeg bij aan slimme concepten op het snijvlak van logistiek en maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzame energievoorziening en preventieve gezondheidszorg. Een voorbeeld is het project Adaptive Logistics in Circular Economy (Adapner), waarin Wortmann met een regionaal consortium onderzocht hoe het logistieke proces rond biomassa en biogas goedkoper kan door middel van 4C-concepten (Cross Chain Collaboration Centre).

Hij was onder meer projectleider van Sustainable Logistics in Fresh Food (Sliff), waarin onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmus Universiteit met Albert Heijn keken naar mogelijkheden om door goede afspraken en een ict-infrastructuur het logistieke proces van versproducten te verbeteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-29T14:30:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.