Keylane vernieuwt pensioenadministratie TKP

Dit artikel delen:

Pensioenuitvoeringsorganisatie TKP Pensioen heeft een belangrijke stap gezet in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Na een selectietraject heeft TKP gekozen voor Plexus, het cloudplatform voor de leven- en pensioenbranche van Keylane, om de pensioenadministratie te vernieuwen. De Groningse pensioendienstverlener heeft hiervoor een intentieverklaring getekend met het Utrechtse softwarebedrijf voor verzekeraars en pensioenbedrijven.

TKP Pensioen, een dochter van Aegon Nederland, is een grote speler op de Nederlandse markt voor pensioenuitvoering met zo’n 3,8 miljoen deelnemers, ruim honderdduizend werkgevers en zestien pensioenuitvoerders. TKP werkt nu nog met het zelfgebouwde systeem PPS (Pensioen Producten Systeem). Het is gebaseerd op Oracle-databases en de processen zijn gebouwd in Oracle PL/SQL en BPMOne. 'Het systeem is een jaar of twintig oud en hoewel het nog goed werkt, hebben we niet gekozen voor doorontwikkeling maar voor een cloudoplossing', zegt woordvoerder Valentijn Bolhuis.  

Jonathan Koopmans, chief technology officer van TKP, licht de keuze toe: ‘Het platform van Keylane past het beste bij onze ambitie en doelstelling: het bieden van een uitvoerbare, uitlegbare en betaalbare oplossing voor het nieuwe pensioenstelsel. Plexus heeft zich inmiddels al bewezen op de Nederlandse markt. Zo kunnen we straks snel specifieke regelingen in de pensioenadministratie inrichten en onze klanten een flexibele en schaalbare oplossing bieden met een hoge mate van automatisering van alle kernprocessen. Afgelopen najaar konden we in een succesvolle proefconcept al een solidaire premieregeling op hoofdlijnen configureren.’

Het afnemen van het cloudplatform voor de vernieuwing van de pensioenadministratie is een bewuste keuze van TKP. Koopmans: ‘We willen ons blijven onderscheiden in klantbediening – dat is waar onze kracht ligt. De portalen voor onze klanten blijven we zelf ontwikkelen. Ook de functionele inrichting en productconfiguratie van Plexus doen we zelf, net als bijvoorbeeld data-analyse. We integreren Plexus dan ook in het informatielandschap dat we de afgelopen jaren hebben vernieuwd.’

Keylane

Voor Keylane is het contract met TKP een mooie opsteker in een van oudsher traditionele markt die vanwege het nieuwe pensioenstelsel behoorlijk is opgeschud met diverse toetreders die moderne softwareoplossingen aanbieden. Het bedrijf uit de Domstad moest dan ook de afgelopen jaren flink investeren in een nieuw cloudgebaseerd systeem. Dit Plexus wordt met name gebruikt in Denemarken, waar het pensioenstelsel veel overeenkomsten heeft met het nieuwe Nederlandse stelsel. Niet verwonderlijk dan ook dat er ook een Deense pensioensoftwareleverancier actief is geworden op de Nederlandse markt. Dit Festina Finance sleepte vorig jaar orders in de wacht van de grote pensioenuitvoerders APG en AZL. Overigens wist Keylane in Nederland eerder al het ABN Amro Pensioenfonds als Plexus-klant binnen te halen.

Keylane wilde afscheid nemen van de twee oude pensioenplatformen Maia (van oud-dochterbedrijf Actuera) en Lifetime (van het overgenomen Inovita, een onderdeel van APG). Klanten die Maia gebruiken, hebben nog tot 1 januari 2025 de tijd om over te stappen op Plexus of een ander systeem. Bij Lifetime ligt dat anders: daar is na protesten van klanten besloten om de ondersteuning voor onbepaalde tijd te verlengen.

Bij het bedrijf werken ruim 750 man die diensten aan zo'n 225 klanten in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en de Nederlandse Antillen. De omzet van Keylane ligt rond de honderd miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-18T11:54:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.