Jan Baan staat stil bij start Baan Company

Dit artikel delen:

Het is vandaag 45 jaar geleden dat ict-ondernemer Jan Baan startte met Baan Company. Op deze dag haalt de ict-nestor herinneringen op aan zijn carrière en dat illustere ict-bedrijf. Ook zegt de entrepeneur binnen de erp-wereld dankbaar te zijn voor zijn geleerde lessen, gezondheid en de samenwerking met zijn zonen.

De ict-nestor, 77 jaar inmiddels, laat op LinkedIn van zich horen. ‘Vandaag is een bijzondere dag voor me, precies 45 jaar geleden begon ik voor mezelf, als entrepreneur.’ Baan startte dus op 1 mei 1978 met Baan Company. Toen, op 32-jarige leeftijd, had hij geen benul van wat er allemaal in het verschiet lag, schrijft hij. ‘Ik realiseer me nu dat niet alleen mijn visie, maar ook de omstandigheden en gevolgen van mijn keuzes als ondernemer mijn pad hebben gevormd. Terugkijkend op die jaren herinner ik me alle glorieuze hoogtepunten en pijnlijke dieptepunten, die me allemaal hebben gebracht waar ik nu ben.’

Baan Company, destijds leverancier van innovatieve erp-software behaalde een beursnotering in de VS, was miljarden waard en rekende multinationals als Boeing tot zijn klantenkring. Maar het bedrijf ging ook ten onder aan die enorme groei.

Baan ‘Nu, 45 jaar later, ben ik gezegend dat ik in goede gezondheid verkeer en nog steeds actief kan zijn in het bedrijfsleven.’ Hij is namelijk als chairman betrokken bij Vanenburg, een ict-bedrijf dat tools levert die de ontwikkeling van apps versnellen en grotendeels automatiseren. Dat bedrijf wordt geleid door zijn zonen en is geschoeid op de erfenis van Baan Company en Baans brede kennis en ervaring in de erp-wereld.

Kennis overdragen

Baan schrijft dat innovatie altijd zijn focus heeft gehad. Door het succes van Baan Company werkte hij samen met marktleiders en leerde hij geavanceerde technologie begrijpen en bouwen. ‘We hebben één van de grootste on-premises installaties in de geschiedenis geïmplementeerd.’

Baan heeft kennisoverdracht hoog in het vaandel staan en werkte nauw samen met verschillende universiteiten. Hij schrijft dat hij jarenlang contact had met tientallen hoogleraren die hun sporen verdiend hebben in hun vakgebied, maar roemt ook zijn medewerkers om hun talenten en zegt van hen te hebben geleerd.

Baan die in 2018 door Computable een oeuvreprijs ontving voor zijn bijdrage aan de Nederlandse ict-sector, bracht vorig jaar zijn autobiografie 'Profit by Loss' uit waarin hij terugblikt op zijn imposante ict-carrière.

Computable Café

Computable sprak eind 2022 met Jan Baan in een duo-gesprek met Ad Nederlof. Tijdens dat video-interview ging Baan uitgebreid in op de opkomst en val van Baan Company en sprak hij open over zijn kwaliteiten en tekortkomingen als ict-ondernemer.

Bekijk hieronder de aflevering.
Kijktip: scrol door de tijdsbalk om snel de fragmenten met Jan Baan te vinden 

Computable Café Afl. 3 Ondernemerschap

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-01T14:57:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.