Willem Vermeend wordt fintech-afgezant

Dit artikel delen:

Oud-minister Willem Vermeend gaat als speciale afgezant een schakel vormen tussen de Nederlandse fintech-sector, de overheid, het bedrijfsleven en de toezichthouders. Hij gaat proberen problemen voor technologische bedrijven in de financiële sector op te lossen en gaat Nederland op de kaart zetten als centrum van financiële vernieuwing. Vermeend werd benoemd door de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

Vermeend (67) zijn aanstelling is een reactie op het hoge tempo van ontwikkelingen in de fintech. Digitalisering in de financiële sector zal naar verwachting de komende jaren een grote impact hebben. Vermeend is  zelf internetondernemer en hoogleraar aan de Open Universiteit op het gebied van economische zaken. De benoeming van de fintech-afgezant is onderdeel van een verbreding van de vorig jaar januari begonnen Actieagenda Smart Industry. Vermeend maakt al deel uit van de stuurgroep Smart Industry.

Big data, 3D-printen en IoT

Willem Vermeend is ook al sinds 2013 bezig met het aanjagen van ict-projecten in het mkb, waaronder 3D-printen en big data-projecten. Hij schreef tevens boeken over onder meer big data, 3D-printen en het internet of things (IoT). Hij was staatssecretaris van Financiën van 1994 tot 2000 en daarna nog twee jaar minister van Sociale Zaken.

Volgens minister Dijsselbloem bieden de ontwikkelingen in de fintech-sector kansen. ‘Zeker in Nederland waar we nog zo afhankelijk zijn van de klassieke rol van banken. We kennen de kwetsbaarheid daarvan en weten hoe moeilijk het soms is voor jonge ondernemers om krediet te krijgen bij banken. Fintech biedt start-ups en mkb’ers meer mogelijkheden om hun project of bedrijf te financieren. Met lagere kosten en meer snelheid.’

Start-ups

Minister Kamp: ‘Start-ups zorgen voor innovatie. Zij zorgen ervoor dat techniek efficiënter wordt, veiliger en makkelijker te gebruiken. Bedrijven als Bunq en Adyen doen dat al. De hele sector profiteert ervan als start-ups en gevestigde bedrijven hun krachten bundelen, samen met de overheid die over de regelgeving gaat. Willem Vermeend is bij uitstek de persoon om dit te stimuleren en aan te jagen.’

Vermeend stelt dat digitalisering, automatisering en robotisering een grote impact hebben op de industrie en onze economie. ‘De fabriek van de toekomst is smart. Het is voor industriële ondernemers geen keuze meer of ze vernieuwen, het is noodzaak als ze concurrerend willen blijven op de internationale markt. Deze vernieuwing vraagt ook vernieuwende financieringsvormen. Het is daarom ook belangrijk dat de financiële sector meegaat met deze ontwikkeling en digitalisering als topprioriteit stelt. Door slim samen te werken en van elkaar te leren kunnen de industrie en de financiële sector elkaar verder brengen en stimuleren. Met veel plezier ga ik de schakelfunctie tussen de fintech-sector, industrie en overheid invullen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik durf te stellen dat er meer mensen werken in de tech-stimulering sector dan in de startup-tech sector zelf.
Jammer overigens dat deze functie niet naar een jong en technisch begaafd persoon gaat, maar gewoon een PvdA aanvullende pensioenvoorziening blijkt te zijn.

"We can not solve our problems with the same level of thinking that created them' - A. Einstein

Het probleem zit niet in de financiering, het probleem zit in de politiek welke de maakindustrie al lang geleden de doodsteek heeft gegeven.

De gevestigde orde politici als Kamp en Vermeend met hun wachtgeld, vriendjes gouden handdruk regelingen die ons gaan vertellen dat innovatieve startup de toekomst zijn. Gelukkig hebben we dankzij overheidsbeleid zat goede techneuten opgeleid en niet bezuinigd op het onderwijs :-P

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-12T10:01:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.