Fintechs mijden Nederland wegens regelgeving

Dit artikel delen:
Wet en regelgeving

Nederland biedt geen goed ondernemersklimaat voor fintech-start-ups. Dat komt door de regelgeving en het gebrek aan ondernemersgeest bij de toezichthouders. Wel beschikken we over een goed investeerdersklimaat en een sterk netwerk. Fintechs kiezen voor Nederland vanwege ons geschoolde talent. Dit blijkt uit onderzoek van het adviesbureau Roland Berger onder 248 fintechbedrijven in achttien landen in Europa, waaronder Nederland.

Uit het rapport 'FinTechs in Europa - Uitdager en partner' van Roland Berger blijkt dat het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk het beste ondernemersklimaat voor fintechs hebben. Nederland scoort niet zo goed. De belangrijkste reden hiervoor is ons regelgevingsklimaat. Wel zijn de fintechs te spreken over het geschoolde talent.

De meeste potentie voor fintechs ligt volgens de respondenten in de domeinen investing en assetmanagement (55 procent), betalingen (54 procent) en crowdfunding (52 procent). Voor nu is het merendeel van de fintech-bedrijven actief op de zakelijke markt, maar zij zien ook kansen bij retailklanten. Daarnaast zijn de start-ups vaak actief in slechts één markt. De onderzoekers concluderen dat er steeds meer plannen komen om uit te breiden naar nieuwe landen. 

Samenwerking met banken

Het onderzoek toont verder aan dat fintechs graag direct samenwerken met ‘zwaargewichten’ in de markt: ze zijn veel minder geïnteresseerd in samenwerking via versnellers (14 procent) en incubators (9 procent). Een belangrijke reden voor de samenwerking met deze zwaargewichten is om toegang te krijgen tot hun klantenbase (78 procent). De meerderheid van de fintechs verwacht dat banken en verzekeraars gaan reageren op nieuwe concurrentie door actiever te worden op de fusie- en overnamemarkt.

Fintechs zien tot slot klantvertrouwen (71 procent) als de belangrijkste factor voor succes. 90 procent meent dan ook dat zij uitstekend voorzien in de behoeften van hun klanten. Merkbekendheid en kapitaalkracht is minder belangrijk voor de start-ups. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat het juist goed is dat dit soort bedrijven niet naar nederland willen(en komen) het zijn immers de financieele bedrijven die ellende veroorzaken door speculatie , wat nederland echt nodig heeft is productie van ECHTE producten en geen gebakken lucht

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-16T11:02:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.