Banken hebben vooral angst van Amazon en Google

Dit artikel delen:
Bank

Wanneer het op marktaandeel aankomt, zien de traditionele banken Amazon en Google als een grotere bedreiging dan het legertje fintech-startups. Dat blijkt uit een rapport van de it-dienstenleverancier Cognizant waarin wereldwijd driehonderd bankmanagers werden ondervraagd.

Vooral de nieuwe betaalwet PSD2 en de bankhervormingen hebben het terrein voor 'nieuwe' spelers opengebroken. Meer dan de helft (55 procent) van de digitale banken en bijna twee derde (61 procent) van de fintechs is ervan overtuigd dat zij met bestaande banken kunnen concurreren. Banken lijken zich weinig bewust van dit naderende gevaar, slechts een derde (36 procent) ziet de dreigingen van dit nieuwe landschap in. De Amazons, Googles en Facebooks van deze wereld worden als meer bedreigend ervaren. Meer dan een kwart van de ondervraagden (28 procent) voorspelt zelfs dat deze techreuzen binnen drie jaar de belangrijkste concurrenten zullen worden.

Hoewel de meerderheid van het bankwezen vasthoudt aan het idee dat ze voorop zullen blijven ten opzichte van fintechs en andere bestaande concurrenten, vreest toch 45 procent dat ze dankzij de stijging van peer-to-peer kredietverlening mogelijk een strategisch voordeel verliezen bij ongedekte consumentenkredieten. Ook mag de kans dat fintechs de bancaire waardeketen met blockchain-technologie verstoren, niet onderschat worden. Fintechs winnen deze strijd nu al, 34 procent van hen maakt al gebruik van blockchain, ten opzichte van slechts 17 procent bij de traditionele banken. Het rapport benadrukt de waarschijnlijkheid dat blockchain banken binnen de komende vijf tot tien jaar overbodig maakt.

Ondanks alles is de meerderheid van de ondervraagde bankmanagers (77 procent) het erover eens dat de toegang van traditionele banken tot consumentengegevens nog steeds een voordeel is ten opzichte van fintechs en andere kapers op de kust.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-31T09:38:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.