DNB stimuleert ai-discussie bij banken

Dit artikel delen:

De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam.

De Nederlandsche Bank (DNB) wil de discussie over de inzet van artificiële intelligentie (ai) in de financiële sector aanjagen. De organisatie publiceert richtlijnen voor de inzet van deze technologie in de sector. Die moeten dienen als discussiedocument.

DNB publiceerde gisteren het discussiedocument ‘General principles for the use of Artificial Intelligence in the financial sector’ (pdf). Dat document moet in 2020 na feedback worden aangescherpt.

‘Een verantwoorde inzet van ai bij financiële dienstverlening betekent dat ondernemingen bij het ontwikkelen van toepassingen rekening moeten houden met aspecten als soliditeit, verantwoordelijkheid, eerlijkheid, ethiek, deskundigheid en transparantie’, meldt DNB in een bericht over de richtlijnen. De centrale bank benadrukt dat een beheerste en integere bedrijfsvoering belangrijk is voor financiële ondernemingen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie.

In het document wordt een overzicht gegeven van ai binnen de financiële sector. Dit gebeurt aan de hand van een terugblik, de huidige stand van zaken en toekomstscenario’s. DNB staat stil bij huidige toepassingen, applicaties voor de nabije toekomst en  factoren die specifiek gelden voor de financiële sector. Ook komen onderdelen als ethiek, verantwoording, transparantie en gevraagde competenties aan bod.

Ai in de financiële sector

Financiële ondernemingen maken in toenemende mate gebruik van ai om hun bedrijfsprocessen, producten en diensten te verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om controle van de identiteit van klanten, analyse van transactiegegevens, opsporing van fraude bij schadeafhandeling, prijsstelling in de obligatiehandel, automatische analyse van juridische documentatie, klantrelatiebeheer en risicomanagement.

‘Met ai kunnen financiële ondernemingen hun bestaande bedrijfsprocessen verbeteren en nieuwe toegevoegde waarde leveren', schrijft DNB. 'Tegelijkertijd kunnen incidenten met ai, zeker wanneer deze technologie niet op een verantwoorde manier wordt ingezet, een financiële onderneming en haar klanten schaden – met mogelijk ernstige gevolgen voor de reputatie van het financiële stelsel als geheel. Door de verwevenheid van het financiële stelsel kunnen dergelijke incidenten uiteindelijk zelfs impact hebben op de financiële stabiliteit.’

DNB vindt het belangrijk dat financiële ondernemingen ai op een verantwoorde manier inzetten, dat wil zeggen op basis van een beheerste en integere bedrijfsvoering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-26T11:53:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.